Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Bivirkninger

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei, hvordan kan man vite om man har fått schizophrenia eller om det bare er kjærlighetssorg? går det ann å bli kvitt schizophrenia?
Mann, 18 år fra Akershus

Dette er egentlig ikke RUStelefonen sitt område, men vi skal forsøke å svare deg så godt vi kan.
Både schizofreni og kjærlighetsorg påvirker psyken i stor grad så vi forstår at det kan være vanskelig å skille mellom disse. NHI skriver følgende om Schizofreni:
«Hyppige symptomer er vrangforestillinger, sanseforstyrrelser, språklige forstyrrelser, følelsesmessig avflating og sosial isolasjon og uro/anspenthet. Vrangforestillingene kan være knyttet til kroppen og kroppsdeler, til sanseopplevelser, til at man blir påført handlinger eller følelser utenfra. Sanseforstyrrelsene kan være at pasienten mener å høre stemmer, gjerne stemmer som kommenterer pasientens atferd eller diskuterer pasienten. Blant de språklige forstyrrelsene dominerer et usammenhengende og uforståelig språk, som også kan inneholde nye ord som pasienten skaper. Videre kan pasienten ha følelsen av å bli påført tanker, at tankene sendes ut til omverdenen eller at personer i omgivelsene stjeler tankene. Forandringene i følelsesliv faller ofte inn under det som kalles negative symptomer. Blant disse finner vi blant annet passivitet og mangel på initiativ, dårlig kontakt med omverdenen og sosial isolasjon.»

Hvis du har skikkelig kjærlighetssorg er det ikke uvanlig hvis du opplever at du isolerer deg fra venner, at du blir apatisk og rastløs, og at du føler at den andre personen har en form for kontroll over/stjeler tankene dine. Som du ser er dette også symptomer som nevnes i forbindelse med Scizofreni. Den store forskjellen er at kjærlighetssorg går over med tiden mens schizofreni er en diagnose som regnes som kronsik. Mange som har fått denne diagnosen opplever imidlertid god bedring ved riktig medisinbruk.

Schizofreni rammer kun 3-5 av 1000 personer, så det er ikke en «vanlig» diagnose, men det er vondt å gå rundt å være engstelig for om det er noe galt. Vi tenker derfor at dersom dine symptomer vedvarer og du fortsatt er usikker på om du har schizofreni eller kjærlighetssorg eller begge deler, så kan det være lurt å kontakte lege/helsesøster for en prat. De kan veilede deg videre og kanskje berolige deg litt. 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.