Er det farlig og sniffe det fra lighteren? Om man trykker ned knappen uten og bruke barnesikringen kommer vel bare gassen ut?

Kvinne, 16 år fra Buskerud

Det er registrert flere ganger at friske personer plutselig har dødd i forbindelse med inntak av butan- og propangass, som er de gassene man bruker i lightere. Når man sniffer, får man en intens tilførsel av gassen, samtidig som man får nedsatt oksygentilførsel. Dette gjør at man får en virkning både på åndredrettet (pusten) og hjertet som kan medføre bevisstløshet og død. Lighter- og drivgasser kan gi alvorlige forstyrrelser i hjerterytmen, og kan medføre hjertestans. Denne rytmeforstyrrelsen skyldes at hjertet blir mer følsomt for adrenalin, som kroppen produserer i økt mengde ved fysiske anstrengelser, opphisselse, stress og i angstsituasjoner. Det har vært flere dødsfall i Norge de siste årene etter bruk av slike gasser, og vi vil på det sterkeste advare mot å bruke lightergass og drivgasser som rusmidler!

Legg igjen en kommentar