cannabis sativa.

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

rustlf-logo 75x67Hei. jeg er en man på 20 år og har / har vert i en periode hvor jeg har brukt mye narkotika, bla: amfetamin, ghb, norsk fleinsopp, 6-APB , JWH-018 osv. og kan si att jeg tidligere har vert avhengig av amfetamin. men noe jeg ikke skjønner er hvorfor cannabis teller som et narkotikum? jeg røyker selv cannabis opp til 2g om dagen, og d har fåregått i ca 4 år., og jeg har merket att jeg har begynt å tenke mere «uttafår boxen» og jeg har ubevist dannet en livsstil utifra enkelte synspunkter som jeg har utviklet. feks: att jeg har aldrig skrevet under på noen kontrakt om att noen likeverdige medmennesker som meg selv skal få sjenket en slags autoritet, og få låv til å bestemme over meg. og att noen skal bestemme hva jeg har låv å ikke låv til å gjøre, jeg mener att alle mennesker er likeverdige og d virker feil å gi visse mennesker rett til å «herse» med andre medmennesker som meg selv. greit jeg skjønner att hvis man vil leve i det samfunnet vi «lever» i idag skal fungere, så må man ha noen regler og retningslinjer, men alvorligtalt, bare forde jeg velger å røyke cannabis som har blitt brukt til både medisin, og en opplevelsesforsterker innenfor feks relgion, og andre spirrituelle hendelser i 1000 av år fkr og att en plante som kan bidra til klær mat, og økologisk plastik, så sier «systemet» att du må straffes for det. personelig så mener jeg det er feil å styre mennesker på den måten. og som tidligere nevnt, så har jeg vert avhengig av bla amfetamin. måten jeg ble klean på var rett å slett å reise på hytta i 2 mnd alene i en sommerferie, og ikke ha kontakt med dette «firkant livet» som er styrt av ett system som nesten alle ubevist følger. jeg hadde lite abstinenser og klarte fint å komme på andre tanker, og jeg tror d kan ha noe å gjøre med att jeg røykte cannabis og levde av naturens goder i ca 2 mnd. så spørsmålet mitt er egentlig hva er grunnen til att cannabis er ulovelig i så mange land? er d forde man tenker mere på livets naturlige goder og finner seg selv mere som ett menneske og ikke et dyr som ubevist gjør d som systemet vil att du skal gjøre?. en annen ting jeg lurer litt på er.. jeg fyller 20 år om 7 dager, så jeg er fortsatt i tennårene, men føler jeg har utviklet ett synspunkt som virker veldig «voksent» og de fleste som jeg deler sysnpunkter og visjoner med, blir overasket over deres egen uvitenhet når de hører hva jeg har å si. så, er det normalt for en mann/gutt i begynnelsen av tyveårene å tenke på slike ting? og burde jeg dele disse synspunktene med flere? hilsen ung filosof.
, år fra

Mange av våre brukere lurer på hvorfor cannabis er forbudt. Når det gjelder lovlighet eller ulovlighet av ulike rusmidler, så tar RUStelefonen ikke stilling for eller mot den rådende politikk på området. Det er de enkelte lands lovgivende instanser som bestemmer dette. I Norge er det Stortinget. Vi kan ikke svare deg helt totalt objektivt på hvorfor det i Norge er ulovlig med hasj og lovlig med alkohol. Norsk ruspolitikk, f.eks. forbudet mot hasj, er nok ikke basert på uavhengige analyser av reelle fysiske, psykiske og samfunnsmessige skadevirkninger av stoffene. Det er nok heller kultur, tradisjon og det overordnede hensynet til samfunnets ve og vel som er styrende.

Det er mange menn på din alder som har lignende ideer som deg. Dette gjelder både politikk generelt og narkotikapolitikk spesielt. Du representerer her hva man kunne kalle liberalisme. Liberalisme er en politisk ideologi med opprinnelse i opplysningstiden. Den opprinnelige liberalismen la vekt på å begrense den politiske makten og fremheve individets rettigheter i samfunnet i en tid da konge- og statsmakten var praktisk talt allmektig. Sentralt for liberalismen er ofte at staten ikke skal blande seg inn i individets sfære.

Det er helt riktig som du sier, at i samfunnet er det noen som har rett til å bestemme over andre. I Norge følger man en tredeling av makten:

  • En lovgivende myndighet – Stortinget – som vedtar lover.
  • En utøvende myndighet – regjeringen – som sørger for at lovene blir iverksatt og gjennomført.
  • En dømmende myndighet – domstolene – som tolker lovene og anvender dem på hver enkelt rettskonflikt.

Denne makten har de respektive instanser fått gjennom demokratiske prosesser. Alternativet til dette ville være anarki (lovløshet) eller en variant av et totalitært styre hvor en eller få ledere fastsetter lovene etter sitt eget hode. Du har, som alle andre, rett til å delta i demokratiske prosesser og forme Norge etter dine ideer om individets frihet. Det mest nærliggende er da kanskje å jobbe for dine synspunkter i et liberalistisk parti, f.eks. Venstre.

Vi vil oppfordre deg til å fortsette å sloss for dine ideer og dele dine tanker med andre. Det er viktig at vi har en åpen og levende debatt om narkotikapolitikk. Det foregår stadig en debatt om avkriminalisering av cannabisbruk, så siste ord er neppe sagt i denne saken.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.