rustlf-logo 75x67Er rusmidler populært blant de unge?
Kvinne, 13 år fra Østfold
Alkohol.

Det må nok sies at alkohol er det absolutt mest populære rusmiddelet blant ungdom. Forskning viser at ungdom som får alkohol hjemme har en tilbøyelighet til å ha et større alkoholforbruk enn andre ungdommer. Det er 18-årsgrense på salg og skjenking av øl og vin, og 20-årsgrense for brennevin. Det er også forbudt å kjøpe og gi alkohol (langing) til unge under 18 år. Disse aldersgrensene er satt fordi man vet at alkohol er skadelig for unge mennesker i vekst og utvikling.

Ulovlige rusmidler.

Cannabis (hasj og marihuana) er det mest vanlige ulovlige rusmiddelet i Norge. Hasjrusen er avslappende og dempende og gir ofte en følelse av nye tanker og følelse av at sanseinntrykkene blir sterkere, i noen tilfeller også lettere hallusinasjoner. Ved gjentatt bruk kommer skadevirkningene i form av søvnproblemer, sløvhet og ofte vansker med å følge opp skole og andre forpliktelser. Ved tungt, langvarig bruk kan hasjrøyking også utløse psykiske problemer.

Det finnes en nettside med statistikk over hvor mange ungdom mellom 15 og 20 som har brukt ulike rusmidler. Siden heter RusStat, og her kan du klikke deg inn på «narkotika» eller «alkohol» og videre til «ungdom.» På våre sider Fakta om ulike rusmidler finner du informasjon om de aller fleste rusmidler.

Legg igjen en kommentar