Ungdom forelsket i rusmisbruker. (Dette spørmålet er redigert for å sikre anonymitet)

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei, jeg kjenner en jente på 14 år som er VELDIG forelsket i en gutt på 15 år som bruker heroin (ifølge henne så røyker han det) – visstnok bare i helgene – og jeg lurer på hva jeg skal gjøre. Hun har helt klart sagt ifra at hun ikke kommer til å gjøre det slutt med gutten og at hun er «møkk lei» at alle sier at han er farlig og at hun er «gal» som er sammen med han. De har vært sammen tidligere og gjort det slutt nettopp pga misbruket men de har altså blitt sammen igjen. Jenta er helt imot alt (røyk, rus, alkohol) og veldig klar på at det kommer hun aldri til å røre ?! Jeg har en veldig god dialog med henne og har forklart henne alvoret i situasjonen men det hjelper ikke – hun er «helt fortapt» i gutten og det er en hyggelig og grei gutt som gjør det bra på skolen så vidt jeg vet. Hva skal jeg gjøre for forklare henne (uten at hun blir forbannet på meg) at det er livsfarlig for henne å fortsette å være sammen med han. Ikke lett å være 14 år og skikkelig forelsket for første gang – bare så synd at det er i en misbruker.
Kvinne

(Innskriver ønsker svar på mail. Det ønsket har vi dessverre ikke anledning til å etterkomme av hensyn til gjensidig  anonymitet.)

Vi skjønner godt at du er bekymret for denne jenta, forelskede ungdom kan ha en tendens til å være «blinde» for skavanker hos den utkårede. I dette tilfellet dreier det seg om en farlig uvane, nemlig det å bruke heroin i svært ung alder. Vi tenker at du i utgangspunktet ikke har noe annet valg enn å stole på henne når hun sier at hun ikke kommer til å røre det. Det skader selvfølgelig ikke å være litt ekstra på vakt, men dersom du viser henne at du er mistenksom kan det føre til at den gode dialogen mellom dere tar skade. I så fall risikerer du å miste hennes fortrolighet, og sjansen for at hun velger han fremfor deg er dessverre ganske stor, særlig hvis hun er sint på deg. Stengt tatt er det vel ikke livsfarlig for henne å være sammen med han så lenge hun ikke tar noe? Med tanke på at hun er 14 år er det store sjanser for at romansen vil gå over etterhvert, så det som er viktig for deg er at dere kommer dere gjennom denne perioden uten at hun tar skade av det, og sjansene for det er best hvis dere har et godt forhold. Det å ha tett kontakt med de man er glad i er en beskyttelsesfaktor i seg selv, og undersøkelser har vist at jo nærmere kontakten er mellom foreldere og barn, jo mindre er sjansen for at barna vil utvise risikoatferd i tilknytning til rusmidler.

Du skriver at det er en hyggelig gutt, hadde det vært en idè om du prøvde å bli bedre kjent med han? Slik at han kanskje kunne utvikle tillit til deg? Det er også mulig for deg å vurdere å opprette kontakt med guttens foreldre. Dette kan selvsagt være en utfordring. Men hvis de fortsetter å treffe hverandre, er det kanskje en god idé. Da kan dere sammen være oppmerksomme og finne en felles strategi når det gjelder ungsommenes forhold til rus.

I så fall kan det bli lettere for deg å få innblikk i hvor langt han har kommet med sine dårlige vaner uten at jenta blir irritert på deg. Det å bruke heroin i en alder av 15 år er som regel tegn på at noe er alvorlig galt, og kanskje trenger denne gutten noen å prate med. Vi håper at dette var til litt hjelp i en vanskelig situasjon, og skulle du ønske å snakke med noen om dette er du hjertlig velkommen til å ringe oss hver dag mellom 11-19.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.