Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Konfrontere eller ikke?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

vinflaske og -glassJeg har en mor som drikker mye mer alkohol en hun burde (drikker flere ganger i uken, alltid overstadig ved festlige anledninger etc.), men da hun bor i en annen by har jeg ikke kontroll på hvor ille det er. Jeg har det siste halve året mistenkt at hun drikker daglig (pga snøvling og mye repetisjon når jeg prater med henne i telefonen),-også på jobb og når hun kjører bil. Har tatt opp alkoholforbruket hennes med henne etter upassende situasjoner hvor det er helt tydelig at hun har vært sterkt beruset (søndagsmiddag, bryllupsplanlegging, barn på besøk) men hun står hardnakket på at dette er enkeltepisoder, og at hun ikke har et problem til daglig. Hun innrømmer at hun nok kan drikke litt for ofte, men sier at hun overhode ikke har noe alkoholproblem. Nå skal hun komme på besøk en uke, og jeg mistenker at hun har kofferten «full» av alkohol, og at hun kommer til å drikke i smug. Det jeg lurer på er om jeg skal konfrontere henne med det samme hun komme,r og fortelle at i mitt hus er det helt uakseptabelt med alkohol på hverdager, eller om jeg sksl vente å se om det blir et problem og ev. ta det opp med henne da? Når jeg har konfrontert henne tidligere etter upassende «fylla» episoder, har hun lovet hver gang at det ikke skal skje igjen- men det gjør det selvfølgelig. Hvordan kan jeg best håndtere dette? Er jo redd for at hun skal miste jobben, og ødelegge livet sitt..
Kvinne, 31 år fra

Ut i fra det du skriver kan det se ut som hun har et problem med alkohol. Både med tanke på hvor ofte og mye hun drikker, fordi hun lover å forbedre seg uten at det går, og fordi hun reagerer slik hun gjør når hun blir konfrontert med drikkingen. Det finnes ingen fasit på hvordan man bør gå fram for å få noen til å innse at de kanskje trenger hjelp. Prøv å fortell henne hvordan du opplever situasjonen, hvorfor du er bekymret for henne og hvorfor du ønsker at hun skal få hjelp. Du kan også fortelle henne at du er redd for å såre henne, men at du opplever at dette er viktig. Du kan spørre henne hva hun ville gjort hvis hun var deg og opplevde det slik som du gjør. Hvis du ønsker å prate med noen om dette, finnes det en hjelpetelefon for pårørende; 22 99 34 90. Du kan gå inn på nettsidene deres; Veiledningssenteret for pårørende. Du kan også kontakte Al-anon.

Til syvende og sist er kanskje det viktigste at du setter deg og barna først. Du kan vurdere å lage klare regler for din mor når det gjelder hennes bruk av alkohol når hun er hos deg. Vi ville kanskje anbefale deg å be henne avstå helt fra alkohol når hun er på besøk. Det er viktig at man er tydelig på at nulltoleranse er en betingelse når hun er på besøk.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.