Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Inndraging av førerkort ved rusbehandling

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

paragraf_litenEr det sånn over hele landet at man ved all behandling for rus, ikke fyller helsekravet til førerkort og må levere fra seg førerkortet i behandlingstiden? En venn av meg måtte gi opp behandling i trøndelag ved poliklinikk pga dette. han er avhengig av bil der han bor, og kunne ikke være uten. her var det snakk om samtaler ved poliklinikk 2 ganger i mnd ca. mange som må takke nei til forebyggende behandling og behandling når det er sånn. Og det er veldig synd.
Kvinne, 42 år fra Nord-Trøndelag

Dette er nok en vurderingssak i hvert enkelt tilfelle. I «IS-1437 Regler og veiledning for utfylling av helseattest for førerkort m.v. – 2010» fra Helsedirektoratet, står det om førerkortvurdering: «Kroniske rusmiddelmisbrukere vil være påvirket store deler av tiden. Førerkortforskriftens helsekrav kan derfor ikke anses oppfylt. Dersom misbruket relativt nylig har opphørt, vil Fylkesmannen kunne gi dispensasjon fra forskriftens helsekrav, forutsatt dokumentert alkohol-, stoff- og/eller medikamentfrihet. Abstinens kan evt. verifiseres ved kliniske kontroller sammenholdt med blod- eller urinprøver.»

Hvis din venn anses som kronisk rusmiddelbruker vil dette være grunnlag for at Førerkortforskriftens helsekrav ikke anses oppfylt. Men hvis misbruket har opphørt, kan Fylkesmannen kunne gi dispensasjon fra forskriftens helsekrav. Dette er dermed en sak din venn bør ta opp med Fylkesmannen i Nord-Trøndelag. Et annet alternativ kan være å snakke med Pasientombudet I Nord-Trøndelag. Hvis dere ikke får noen hjelp andre steder, anbefaler vi dere å snakke med RIO – Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon. Her finner dere kontaktpersoner i de ulike lokallagene.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.