himmelHvilke rusmidler fører oftest til at personen går fra å være rusbruker til rusmisbruker?
Kvinne, 19 år fra Vest-Agder

 

Hvilke rusmidler som oftest fører til misbruk er et godt spørsmål. Det er ikke noe klart svar på dette. Hvis man skal si noe generelt om det, vil det nok være størst risiko for misbruk med de stoffene som er mest avhengighetsskapende. De fleste forskere vil mene at dette er heroin og kokain.

Vi anbefaler deg å studere diagrammet under, som kan gi en viss pekepinn.

drugs_depend_phys_harm.svgForklaring til diagrammet: Den loddrette skalaen, 0-3, viser hvor avhengighetsskapende et rusmiddel er. Den vannrette skalaen, 0-3, viser hvor fysisk skadelig et rusmiddel er. Fargekodene angir stoffenes «farlighet»: de røde er mest farlige, de gule mindre farlige. Feks heroin får 3 på både skade og avhengighet. Sammenlign f.eks. anabole steroider med tobakk: anabole steroider får ca 1,5 på skalaen fysisk skade, mens tobakk får ca 1,3. Allikavel regnes tobakk som mer skadelig fordi det er mye mer avhengighetsskapende (2,1 på avhengighetsskalaen, mens anabole steroider får 0,8 på den skalaen).

Ved å se på fargene på tabellen kan du altså få en rimelig oversikt over det du spør om. De røde prikkene er stoffer hvor det trolig er størst risiko for misbruk. Det vil da dreie seg om heroin, kokain, metadon kjøpt på gata og barbiturater.

NB! Dette er ikke en endelig og definitivt riktig tabell, men det er et forsøk fra en forskergruppe på å klassifisere ulike stoffer med tanke på hvor skadelige de er.

Legg igjen en kommentar