rusmidler barn

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

rustlf-logo 75x67Hva er rus og hva gjør at man blir avhegig?
Kvinne, 15 år fra Akershus

Hva er rus?

Det finnes mange former for rus. Du har kanskje hørt ordet lykkerus – den følelsen du får når du har det veldig gøy eller opplever noe helt spesielt. Når du scorer et mål i en viktig fotballkamp, eller har fått det kjæledyret du har ønsket deg lenge. Noen snakker om kjærlighetsrus, når de er forelsket og føler at de svever noen centimeter over bakken. Noen sier det er som en rus når de er på en konsert med et godt band, sammen med tusenvis av andre.

En annen form for rus er den man får ved og for eksempel drikke mye øl eller brennevin. Øl, vin og brennevin kalles et rusmiddel. Et rusmiddel er et såkalt «psykoaktivt» stoff som påvirker kroppen og hjernen vår, og får oss til å føle oss eller oppføre oss annerledes enn til vanlig. Slike rusmidler kan være alkohol (øl, vin, brennevin), piller eller narkotika.

Denne sistnevnte typen rus kan defineres som en kjemisk prosess i hjernen. Moderne neurobiologisk forskning har vist at alle psykoaktive – rusgivende – stoffer har den egenskapen at de i hvert fall påvirker visse deler av vår hjerne. Hver gang man bruker et psykoaktivt stoff, vil disse områdene aktiveres. Det blir økt aktivitet i de millioner av nerveceller som finnes her. Og det er ganske typisk at det skjer når psykoaktive stoffer tilføres. Andre stoffer som virker på hjernen, og som ikke har ruseffekt, vil ikke virke på disse områdene. Denne aktiviseringen av disse områdene vil for de aller fleste ledsages av en følelse av velvære, av belønning, av glede. Man har kalt disse områdene av hjernen for hjernens lystsenter. Frigjøring av dopaminer i dette lystsenteret blir økt i faser hvor disse systemene er aktivisert.

Hva gjør at man blir avhegig?
En enkel teori er at de psykoaktive stoffene ganske enkelt kaprer disse områdene i hjernen og stimulerer dem kraftigere enn det naturlige stimuli kan gjøre. Den kjemiske rusen blir på en måte et altoverskyggende fenomen som utkonkurrerer de naturlige stimuli på disse områdene. Dette er grunnen til at man blir avhengig. Du kan lese mer om avhengighet her på våre nettsider.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.