Kvinne, 49 år fra Hedmark
168 halvlitere på 18 dager er et betydelig konsum. Når han også blander med Sobril, Vival og Imovane, gjør det saken enda verre. Det er temmelig tydelig at han trenger hjelp til å endre på dette. For som du sier selv: Han har et stort alkoholforbruk, men vedkjenner seg ikke at det er et problem. Spørsmålet er hvor langt du kan gå i å gjøre jobben for ham. Du har prøvd alt for å få han til å slutte, men han sier at han ikke har noe problem. I slike situasjoner er det ikke stort mer du kan gjøre for ham. Det du kan, er å gjøre noe for deg selv. Det er viktig at du formidler at du er glad i han og vil gjerne hjelpe han, men føler deg hjelpesløs. Og si at hvis han ikke vil ha hjelp, er det ikke noe du kan gjøre for ham.
Vi tenker at det viktigeste for deg å tenke på er 1) at du kjenner etter på dine egne grenser og 2) at han, og dere sammen, går til konkrete tiltak for å finne hjelp til en løsning på problemet. Det kan være den første målsetningen å få noen konkrete planer på bordet for hva han faktisk skal gjøre for å endre seg.
Din kjæreste kan f.eks. kontakte en ruspoliklinikk (RUPO) og ha samtaler der. For å komme inn på en RUPO trenger han henvisning fra lege eller en ruskonsulent på Nav. Dere kan selv sjekke aktuelle steder på frittsykehusvalg.no. Husk at han har rett til fritt sykehusvalg, altså å velge selv hvor han vil behandles. Det kan være nyttig å ringe deres Pasientrådgivertelefon på 80041004 og få tips og veiledning om dette.
En annen ting som kan hjelpe mange, er å gå på møter i Anonyme Alkoholikere (AA). Der har man et sted man kan gå uten henvisning, og man kan gå så ofte man vil. Dere finner oversikt over møter her.
Det er muligens også nyttig for dere å ha et sted å gå sammen. Dette kan enten være på RUPO som nevnt over, eller dere kan sammen gå til et familiekontor og snakke om utfordringer og løsninger på ev. problemer som dukker opp. Dere finner mye informasjon om dette her på våre sider.