vinflaske og -glassJeg har et spm som jeg egentlig vet svaret på men er samtidig litt usikker. Jeg mener min sam har ett rusproblem men han selv nekter og sier han var verre før jeg traff han. Han mener at jeg har en tullete alkoholpolitik fordi jeg sier han ikkje ska drikke når dt er barn i huset. Han klarer ikke klarer å stoppe etter 2 øl, og drikker sprit i skjul
l. han drikker minst to ganger i uken og har dager han tygger på sobriler. Dt skjer så mye han må få roe seg ned litt . Jeg so da har vokst opp med alkoholikere og div rundt meg kan alle unnskyldningene men jeg er allikevel usikker.
Kvinne, 35 år fra

Det virker som du ønsker å finne ut, eller få et svar på, om din samboer har et alkoholproblem eller rett og slett er alkoholiker. Dette er ikke helt enkelt å svare på ut fra det du sier i innlegget ditt. Men når du sier at han ikke klarer å stoppe etter 2 øl, og drikker sprit i skjul, så tyder dette på at han har et problem. På den annen side er det mange som drikker to ganger i uka uten å ha et problem.

For å si noe mer rundt spørsmålet om hvorvidt samboeren din er alkoholiker, kan du ta utgangspunkt i følgende sett av kriterier fra et mye brukt diagnoseverktøy, DSM-IV. Ifølge dette foreligger det avhengighet («dependece») hvis minst tre av følgende symptomer har vært til stede i løpet av de siste 12 måneder.

En enkel forklaring på forskjellen på alkoholmisbruk og alkoholavhengighet.

Kanskje du skulle tatt en prat med han om dette, og fortelle han hvordan du opplever det hele, og dele din bekymring med han. Spør om han er villig til å redusere forbruket, og se hvordan hans reaksjon og handling blir ut i fra det.

Det er viktig at dere blir enige om alkoholpolitikken i hjemmet. Hvis du ønsker at han ikke skal drikke med barn tilstede, er det viktig å holde fast på det du mener. Vi anbefaler deg å kanskje snakke med et Veiledningsenter for pårørende for å diskutere litt hvordan du skal gå frem i forhold til dette. Du er også velkommen til å ringe oss på 08588 for en prat.

Legg igjen en kommentar