Hva er egentlig rusproblem ? Og har jeg ett ?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

utropstegnHeisann. Jeg har i flere år rökt en del hasj frem og tilbake. Det har variert fra å röyke hver dag i korte perioder, til å röyke noen ganger i uka. Har også hatt lange stopp på måneder, og på noen år. Jeg har prövd amfetamin og div. tabelletter, men det er åresvis siden og det er ikke noe jeg fortsatte med.
Som sagt har jeg bare testa det ut. Nå har jeg ikke röyka på 1 år, jeg föler ingen trang til å röyke, det er ikke noe jeg engang tenker over. Jeg har i flere tilfeller havnet opp på fest sammens med venner der hvor det har blitt rökt hasj, men jeg kjenner på ingen måte at jeg har lyst. Det bare frister rett og slett ikke. Men jeg har i flere tilfeller fått höre at jeg har ett uavklart forhold til rus, at jeg har et rusproblem også videre. Så da lurer jeg på .. Hvordan i all verden definerer man ett rusproblem ? Å har jeg på noen måte ett rusproblem ? Er jeg i en posisjon hvor jeg behöver hjelp ? Jeg ser ikke helt for meg å skal begynne å legge meg inn på noe behandlingssenter eller lignende .. Jeg föler ikke helt at jeg behöver det, men det er trasig å skal ha det hengende over meg at jeg er en rusmissbruker resten av livet mitt når jeg föler at dette ikke er tilfelle ..

Kvinne, 22 år fra

Når det gjelder rusmisbruk, er det ofte slik at man pr. definisjon sier at bruk av illegale stoffer er misbruk. Det behøver imidlertid ikke å bety at man er avhengig av rusmidlene som brukes. Når bruk av rusmidler fører til problemer i forhold til arbeid, familie eller andre nære relasjoner, fritidsaktiviteter ol. kan det defineres som et rusproblem . Du skriver at du ikke har røyka hasj på 1 år og da er du ikke avhengig.

At du i flere tilfeller har fått høre at du har et uavklart forhold til rus kan kanskje ha sammenheng med andres opplevelser av deg den tid du brukte rusmidler, og dine egne holdninger og utsagn om illegale rusmidler ?

Selv om du ikke føler noen avhengighet, kan du likevel se og tenke gjennom kriteriene for avhengighet som beskrevet nedenfor:

Ifølge et mye brukt diagnoseverktøy, DSM-IV, foreligger det avhengighet («dependece») hvis minst tre av følgende symptomer har vært til stede i løpet av de siste 12 måneder

De to første omhandler overveiende fysiologiske forhold:
1. Toleranseøkning. Man trenger mer av et rusmiddel for å oppnå den samme effekten.
2. Abstinenssymptomer. Man føler ubehag og utilfredshet ved å ikke få tilgang til rusmidlet som brukes.

De to neste handler om å unnlate å handle i tråd med egne planer og intensjoner:
3. Personen konsumerer mer enn han/hun hadde tenkt.
4. Personen har et vedvarende ønske om å slutte og har gjort flere mislykkede forsøk på det.

Det neste handler om at rusbruken eller atferden er blitt et svært dominerende trekk ved personens liv:
5. Personen bruker svært mye av sin tid på det han/hun er avhengig av.

De to siste handler om negative sosiale og helsemessige konsekvenser for brukeren:
6. Forbruket/atferden har ført til at personen har oppgitt viktige sosiale, yrkesmessige eller fritidsrelaterte aktiviteter.
7. Bruken fortsetter på tross av at personen erkjenner at det foreligger betydelige kroppslige og/eller psykiske skadevirkninger.

Du kan jo se om dette stemmer for deg, og hvis det gjør det kan det være at det er lurt å endre litt på livsstilen.

Har du behov for å snakke om situasjonen du befinner deg i, så ta gjerne kontakt med oss på telefonen: 08588.

 

 

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.