Kvinne, 30 år fra Troms
Vi synes absolutt du skal ta hensyn til deg selv, på den måten, slik vi forstår din historie, tar du best mulig vare på datteren din. Det at han er ufin og ekkel mot deg er trist å høre. Mange i Norge drikker «for mye» i uken og helgene, men klarer allikevel å overholde daglige plikter og rutiner som f.eks. arbeid. Et overforbruk av alkohol kan over tid skape problemer i hjemmet og kanskje også ovenfor arbeidsgiver. Ikke alle som drikker for mye er flinke til å sette seg inn i hvordan de nærmeste blir berørt av at de selv drikker. I forhold hvor en har et alkoholprolem kan den berørte part ha vansklig for å sette grenser for hva som er akseptabelt i et samliv. Det å skylde på at det er noe galt med den som problematiserer alkoholforbruket er heller ikke uvanlig. Ved å skyve skylden over på den andre fraskriver den som har alkoholproblemet seg sitt ansvar for situasjonen.
Så det er viktig at du tar hensyn til deg selv, setter egne grenser for hva du tåler. Barn skal heller ikke vokse opp med en far som stadig er beruset. Som voksenperson, og i dette tilfelle en farsfigur, som din datter knytter seg til, bør han kunne representere en god rollemodell. Og vi synes det er viktig at du ikke dekker over for ham, rydder opp etter ham osv. Dette vil ikke gjøre saken noe bedre, hverken for deg, ham eller barn. Du blir på denne måte dratt inn i hans problemer og tar ansvar på en uheldig måte. Dette er hva man kunne kalle «medavhengighet.» Hvis du snakker med Al-Anon (se nedenfor), vil du høre mye om medavhengighet.
For at dere skal ha et godt forhold, og være gode foreldre, bør du stille alminnelige krav som gavner et fruktbart samliv. Ditt krav burde inneholde et ønske om at han reduserte sitt alkoholforbruk. Dette er det kun han som kan gjøre noe med. Hvis han ikke respekterer din bekymring for sin adferd og alkoholproblem/drikkemønster og mener det er ditt problem, kan det være lurt å få hjelp av en nøytral tredjeperson. Både familivernkontoret og psykologtjenester tilbyr parveiledning som dere kan kontakte for hjelp.
Du må gjerne ringe oss på 08588 og snakke mer om situasjonen. Du kan også ta kontakt med et Veiledningssenteret for pårørende og snakke med dem om din situasjon. Du kan også ringe Al-Anon tlf.51 62 94 51, de sier om seg selv at de hjelpe familie og venner av alkoholikere som er berørt av det å leve med et annet menneskes drikking. Du er velkommen til å ringe Rustelefonen 08588 når som helst mellom 11.00 og 19.00.