Hva gjør man?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

rustlf-logo 75x67Moren til en av barnehagevenninne av vårt barn kommer synlig beruset på vår dør. Hun er mor til 2 barn under 5 år. Vi sitter med viten om at hun tidligere har hatt et problem med rus (Heroin) da jeg også har hatt mine problemer med rus 10 år tilbake. Hva gjør man? Tenker jo da mest på barna, men også henne. Vi kjenner hverandre ikke godt, men har hatt en del med hverandre å gjøre. Noen tips?
Mann, 34 år fra

Dere kan jo begynne med å snakke med henne om deres observasjoner, hvis dette ikke allerede er gjort. Hør med henne om det er noe dere kan gjøre for henne, eller om dere kan hjelpe henne til å søke hjelp. Men dette har dere kanskje alt forsøkt, og som du selv sier: det er jo barna som må komme i første rekke her.

I slike tilfeller er det nok utvilsomt barnevernet som er rette instans. Vi anbefaler Barnevernsvaktene eller Alarmtelefonen for Barn og Unge  – 111 116. Noen er bekymret for at de skal få konflikter med barnets foreldre hvis de melder til barnevernet. Det er mulig å være anonym når du inngir slik melding. Men husk at det å melde fra om sin bekymring er en ansvarlig handling som utrykker ønske om at et barn eller ungdom bør ha en bedre omsorgssituasjon.

Barnevernvaktene i Norge mottar årlig mange henvendelser fra voksne som er bekymret for hvordan barn, unge eller deres foreldre har det. Det kan være noen i din familie, noen i nabolaget eller andre som du kjenner. Hvis din bekymring er av akutt karakter kan du ta kontakt med barneverntjenesten i din kommune på dagtid og med barnevernvakta på kveldstid/helger. Skulle din bekymring være av akutt karakter og det ikke finnes noen barnevernvakt eller beredskapstelefon for barneverntjenesten tar du kontakt med politiet. Les mer om dette her. Søk etter barnevernvakt i din kommune her.

Dere kan også bruke Alarmtelefonen for Barn og Unge  – 111 116. Dette er en gratis telefontjeneste for deg som er bekymret for et barn eller en ungdom. Bekymringer kan dreie som om at barn utsettes for overgrep og mishandling, og det kan handle om foreldre ikke greier omsorgsoppgavene sine.Les mer om dette her.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.