Endre drikkevaner.

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

vinflaske og -glassHei. Jeg lurte på hvordan man kan få hjelp/oppfølging til å legge om sine alkoholvaner når man først har innsett at disse er usunne.. Det handler i første omgang om det å drikke for mye, ikke greie å stoppe før man blir for full.. Har lest om Balance i regi av AKAN, men finnes det ikke noe sånt for de som ikke er i en bedrift som har innført dette? Må man kun stole på seg selv og viljestyrken, eller aldri drikke igjen?
Mann, 31 år fra

Det finnes tester og selvhjelpsprogrammer på nettet du kan prøve.Vi anbefaler deg f.eks. denne siden, som er i regi av Bergensklinikkene. Du kan også ta kontakt med en organisasjon som kalles Selvorganisert selvhjelp. Du finner informasjon om dette her. Du kan også ta kontakt med Anonyme Alkoholikere som du finner informasjon om her.

Her er noen flere tips:

1. Planlegg før du skal ut og drikke. Tenk gjennom hvor mye du vil drikke og hva du vil drikke, og forsøk å hold deg til det. Du sier jo at dette er vanskelig, kanskje du skal si det til noen som er der, så de kan hjelpe deg?

2. Dropp brennevin hvis du bruker det. Gå i alle fall inn for lavest mulig alkoholprossent.

3. Når du er ute og drikker kan du ta en enhet vann eller kaffe mellom hver enhet alkohol, da blir du ikke så fort full.

4. Spis godt før du begynner å drikke, og spis i løpet av kvelden, også før du legger deg.

5. Vær oppmerksom! Tenk gjennom og kjenn etter hva som er fordelene med å drikke mindre de gangene du evt får til det.

6.Tenk gjennom hvilke situasjoner som gjør at du drikker for mye: er det spesielle steder? Er det sammen spesielle fok? Er det på spesielle dager? Når du er godt humør? Når du er dårlig humør? Når du er lei deg? Når du er glad?

7. Et hjelpemiddel noen bruker er Antabus. Når en spiser Antabus kan en ikke drikke, da blir man dårlig. Noen har fått resept på dette og har det stående i skapet til vanskelige situasjoner/dager. Ingen trenger å få vite om det, hvis du synes det er flaut. Her kan du lese mer om Antabus.

8. Be om hjelp fra noen du stoler på! Dette pleier å være et godt råd (derfor er det med også i pkt. 1) Du kan feks si «denne helgen vil jeg ikke drikke, kan du hjelpe meg med det?»

Hvis du ønsker hjelp fra det offentlige, trenger du en henvisning fra legen din eller fra en ruskonsulent fra NAV. Da kan du enten søke om poliklinisk behandling eller innleggelse.Du finner mer informasjon om dette på sidene til Fritt Sykehusvalg, eller på deres pasienttelefon 800 41 004.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.