Kvinne, 20 år fra Oslo
Takk for ditt innlegg. Det er ikke bare din oppfatning at faren din har et problem, hvis det du beskriver stemmer. I slike situasjoner er det mulig å sende en bekymringsmelding til legen hans for å forklare situasjonen. Det er kanskje ikke det beste å begynne der, men det virker som du har prøvd å snakke med ham en del ganger. Derfor er det kanskje på tide at legen får høre noe om dette. Men en slik bekymringsmelding til legen hans vil nok ikke løse det grunnleggende problemet, nemlig drikkingen. Det virker som du har tenkt mye på dette, og først og fremst ønsker å hjelpe faren din slik at hele situasjonen i hjemmet kan bedres. Det er viktig å riktig av deg. Men det er med din far som med alle som har et rusproblem: til syvende og sist er det han selv som må ta tak i sin situasjon om han ønsker bedring. Du/dere kan være der som en hjelp og støtte for ham, men han må være – i alle fall delvis – motivert for det selv. Det er jo en grense der hvor det ikke er mer andre kan gjøre om personen ikke selv vil. Da kan det hende at man må se det an og bruke tiden på å gjøre sin egen situasjon så levelig som mulig.
Vi vil anbefale deg å ta kontakt med en av de følgende tjenestene:
- Barn av rusmisbrukere – barweb og barsnakk. Der kan du få god hjelp og informasjon. Du finner informasjon om Bar her. Du kan kontakte dem her. De har også en chat-tjeneste, den finner du her.
- Veiledningssenteret for pårørende i Oslo. Veiledningssenteret for pårørende er et landsdekkende, uavhengig og livssynsnøytralt senter drevet av Norske Kvinners Sanitetsforening, Oslo fylke. De tilbyr faglig veiledning for pårørende til rusmiddelavhengige. Telefon: 22993490
- RUStelefonen 08588. Du kan gjerne ringe oss for en nærmere prat om situasjonen.
Når det gjelder hvorvidt det resultatet du fikk på promilletesten er riktig, er temmelig usikkert. De testene kan være litt usikre og ikke alltid til å stole på.