Hvordan blir tennene etter langvarigt bruk av amfetamin?
Kvinne, 23 år fra Aust-Agder

Årsaken til at tennene skades ved amfetaminmissbruk er fordi amfetamin virker på sentralnervessystemet som blant annet gjør at man blir mer «aktiv/hyper». Tyggemuskulaturen blir strammere enn normalt, og dette kan føre til tannslitasjer.

Stoffmisbruket fører også til munntørrhet, det vil si mindre spytt i munnen. Dette er en stor risiko for utvikling av hull i tennene fordi spytt (salvie) er noe av munnhulens imunforsvar.

Livsstilen ved stoffmisbruket er som regel den største risikoen for at tennene blir dårligere. Munntørrheten lindres som oftest av sukkerholdig drikker. Sukkerbehovet øker med inntak av amfetamin. Tannhygiene blir kraftig nedprioritert og tannlegebesøk er sjelden en rutine.

Fordi amfetamin nedsetter appetitten, vil kroniske brukere spise for lite og derfor ofte utvikle sykdommer som har sammenheng med vitaminmangel og dårlig ernæring. En god tannhygiene avhenger av et sunt kosthold.

Du kan lese mer om amfetamin her.

Legg igjen en kommentar