sovmedidin og reseptfrien smertestillende

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

rustlf-logo 75x67Jeg bruker hver dag ca 4 zopiklone 4 paracetamol 4 voltarol 4 ibux- ikke sammen med voltarol dette for å få sove hvordan påvirker dette nyrer, lever, hjerte? er det noe test jeg kan ta for å se om de er ødelagt??
Kvinne, 45 år fra

Når det gjelder spørsmål av denne type, anbefaler vi deg å snakke med legen din. Legen kan også utføre tester for å se om nyrer, lever, hjerte er ødelagt eller skadet. Generelt kan man si at man skal utvise forsiktighet med bruk av legemidler, reseptfrie eller reseptbelagte.

Her følger litt informasjon om mulige skader/bivirkninger av de medikamentene du nevner:

Zopiclone
Som alle legemidler kan Zopiclone forårsake bivirkninger, men ikke alle får det. Bitter smak, munntørrhet og tretthet om morgenen er vanligst. Sjeldnere opptrer angst, uro, hallusinasjoner og hukommelsessvikt. Det er også meldt om forvirring, irritabilitet, adferdsforstyrrelser og nedstemthet.

Paracetamol
Det forekommer vanligvis ikke bivirkninger når Paracetamol  brukes som anbefalt. Mindre vanlige/sjeldne bivirkninger er allergiske reaksjoner, for eksempel utslett, og endringer i blodet. Overdreven bruk kan medføre leverskade.

Voltarol
De vanligste bivirkningene er fra mage-tarmkanalen. Sår eller blødninger fra mage-tarmkanalen som kan være fatale kan forekomme, særlig hos eldre.

Noen sjeldne eller svært sjeldne bivirkninger kan være alvorlige. Hvis du merker noen av disse, slutt å bruke Voltarol og kontakt lege umiddelbart:
– Alvorlige magesmerter, blod i avføringen eller svart avføring, kaster opp blod.
– Allergisk reaksjon inkludert opphovnet ansikt, munn, tunge eller hals, ofte i forbindelse med hudkløe. Kollaps.
– Gisping og en følelse av tett bryst.
– Brystsmerter, besvimelse, høyt blodtrykk.
– Plutselig og alvorlig hodepine, stiv nakke, problemer med å prate, kramper.
– Hudkløe med blemmer, hudavskalling, fiolette hudlesjoner, blemmer i munnen og øynene.
– Opphovnede armer, hender, bein og føtter (ødem).
– Enhver forandring i utseende og mengde urin.
– Gulfarget hud og øyne.
– Unormale blødninger eller blåmerker, høy feber eller vedvarende sår hals.

Andre bivirkninger som kan oppstå er vanligvis milde. Noen av bivirkningene er blitt rapportert med høyere doser av diklofenak som er den aktive substansen i Voltarol, brukt over en lengre tidsperiode.

Ibux
Irritasjon av maveslimhinnen og løs avføring (diaré) er de vanligste bivirkningene ved bruk av Ibux, og forekommer hos omlag 10% av pasientene. Svie/kløe i endetarmen, vanligvis mild, kan forekomme hos mellom 10 og 35 % ved bruk av Ibux stikkpiller.

Andre vanlige bivirkninger (hos mer enn en av hundre pasienter) er halsbrann, kvalme, oppkast, diaré, forstoppelse, hodepine, trøtthet og utslett.

Du kan lese mer om medikamentene på felleskatalogen.no.

 

 

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.