Hasjforelegg i forhold til fremtidig jobb

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

paragraf_litenHei! Jeg gikk rundt og anet fred og ingen fare med 0.3 gram hyggelig lommerusk (ja, hasj) i veska, da jeg uheldigvis støtte på Politiet. Vet at det kreves såkalte «utvidede politiattester» når det gjelder studier som feks. Psykologi og Medisin. Har dere noe svar på om jeg fremdeles kan ha sjangs til å komme inn uten å måtte vente helt til denne forseelsen har gått bort? Har prøvd å forhøre meg om dette flere steder og KUN endt opp med forskjellige svar! Skjønner jo at jeg ikke blir særlig godt mottatt om jeg søker på Politihøyskolen liksom, men bortsett fra ‘sånne’ type jobber? Blir jo helt individuelt ang. hva mine fremtidige sjefer gidder å sjekke opp, men det jeg lurer på er altså legalt sett. Og én siste ting jeg alltid har lurt på; hvor går genseren på hvor rent rulleblad man må ha for å kunne sitte i Stortinget?
Jente, 19 år

For besittelse av 0,3 gram hasj regner vi med at du kun fikk et forelegg. I utgangspunktet vil dette bli stående for all tid. Det er imidlertid ikke alle som har tilgang til alt som står på rullebladet ditt, og ikke alle kan kreve politiattest. Det finnes vanlige og uttømmende politiattester:

Vanlig politiattest
Forelegg, eller andre typer forseelser, vil ikke vises i en vanlig en politiattest i mer enn 2 år. Har du gjort en mer alvorlig forbrytelse, og får en dom på betinget fengsel (du slipper å sone dommen i fengsel hvis du holder deg til de vilkårene som er fastsatt i en viss prøveperiode), vil denne vises i politiattesten i 5 år. En dom på ubetinget fengsel (innebærer at du må sone en dom i fengsel) i inntil 6 måneder vil også vises i politiattesten i 5 år. Dom på ubetinget fengsel i over 6 måneder vil vises på politiattesten i 10 år.

Uttømmende politiattest
I den uttømmende finnes absolutt alle opplysninger om dine eventuelle lovbrudd, uansett hvor lenge siden disse er begått. Unntaket er dersom du får saken din opp i konfliktrådet, inngår en avtale og innfrir den. Da vil også denne saken bli strøket på den uttømmende politiattesten etter 2 år (dersom du ikke begår nye lovbrudd i denne tiden).

I Forskrift om opptak til høyere utdanning kapittel 6 står det nevnt hvilke utdannelser som krever politiattester og hvilke lovovertredelser som skal med i politiattesten. Lege og psykolog er nevnt i § 6-4 andre ledd. Attesten dreier seg imidlertid kun om sedelighetssaker (bl.a. voldtekt og sex med mindreårig). Det spesifiseres at tidsbegrensningen i Lov om strafferegistrering § 6 ikke gjelder. Å bli tatt for besittelse av 0,3 gram hasj vil altså ikke være til hinder for opptak til medisin- eller psykologstudiet.

Når det gjelder stortingsrepresentanter, så er det nominasjonskomiteen til hvert enkelt parti som tar stilling til stortingskandidatens vandel. Det står ikke noe i lovverket om at stortingsrepresentanter ikke kan være straffedømte.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.