Amfetamin og kokain

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

amfetamin_litenHva slags skader kan man få av å bruke amfetamin og kokain?
Mann, 26 år fra Vest-Agder

Amfetamin

Vanlige psykiske reaksjoner er paranoide forestillinger (man innbiller seg feks at partneren ligger med andre), manglende empati (og også selvopptatthet), aggresjon og irritasjon. Langvarig bruk synes å være ledsaget av mer permanente depresjoner og psykotiske tilstander. Bivirkninger ved langvarig bruk kan være avmagring og generell dårlig fysisk og psykisk tilstand. Ved sniffing kan man se skader på slimhinner i form av blødninger og sår. Mange som bruker mye amfetamin får dessuten store skader på tennene.

Den stimulerende virkningen på hjerte- og karsystemet gir en økt risiko for blant annet hjerneblødning, hjerteinfarkt og hjerterytmeforstyrrelser, noe som kan lede til et dødelig utfall. Slike påvirkninger på hjerte- og karsystemet er rapportert selv ved lave doser. Kroniske brukere fremstår ofte som angstfylte, søvnige og underernærte. Hos dem som injiserer amfetamin er det økt risiko for infeksjoner som hiv/aids og hepatitt.

> mer om amfetamin.

Kokain

Psykiske rekasjoner, spesielt ved bruk over tid, er irritabilitet, søvnløshet, angst og mistenksomhet, noen ganger også hallusinasjoner og forfølgelsesforestillinger. De fysiske symptomer viser seg ved raskere puls og åndedrett, høyere blodtrykk, utvidelse av pupillene, kramper og økt kroppstemperatur. I alvorlige tilfeller kan dette føre til pustevanskeligheter, problemer med hjertet (hjerterytmeforstyrrelser), hjerneblødning og hjerneskade. Selv enkeltinntak i små doser kan i særlige tilfeller føre til hjertesvikt. Tegn på regelmessig bruk er skjelvinger, rennende nese og eksem ved neseborene. Det kan oppstå hull i neseskilleveggen. Menn som bruker kokain regelmessig, kan utvikle impotens.

> mer om kokain.

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.