Jeg er ei jente på 20 år som er fra et lite sted. Da jeg gikk på ungdomsskolen kom det frem at faren min hadde vært utro mot mor i 3 år. Mange år fulgte med turbulent frem og tilbake krangling mellom dem, siden mor tok ham tilbake. I denne tiden begynte far og drikke mer og mer, noe mamma har sagt han hatt problemer med siden ungdommen.

Spesielt en episode har satt seg hvor han gikk og lo hysterisk og slo rundt seg og truet med å slå mamma, fordi hun hadde lagt seg i en annen seng. Fortsatt ble ingenting gjort, og trenden var at far av og til drakk seg full og var sint på mor- kanskje bare da han turte å si noe, tusseladden. Hun studerte mye og fikk ny jobb, noe han ikke likte, han mente hun skulle være mer hjemsme, og at hun snakket for mye om den nye jobbhverdagen. Tilslutt skilte de endelig seg. Mor på sin side har heletiden prøvd å gjøre det beste for barna. Tror hun har litt spiseforstyrrelse, og hun jobber hele tiden, noe jeg kjenner kan være litt stressende. Far fikk økonomiske problemer, og prøvde en gang å ta selvmord i fyllla, litt tafatt, mor kalte det er rop om hjelp eller skremmeskudd. Nå bor far alene, og vi barna er ikke der særlig ofte. Jeg går rundt med konstant dårlig samvittighet og føler stort ansvar for ham, siden han fremstår som mer den stusselige typen, særlig ifht mor som er veldig ressurssterk. Mamma derimot blir jeg veldig fort irritert på, noe jeg nesten ikke tør blir på far, siden jeg er redd for at han igjen skal gjøre seg selv noe. Disse forholdene påvirker meg ellers i livet. Jeg har aldri prata noe om det til venner, og med tanke på kjærlighetslivet lurer jeg på om jeg ikke har en tendens til å velge gutter som får meg til å føle meg trygg, i mangel av en sterk farsfigur. Jeg er i tillegg veldig sjalu og mistenksom, og livredd for utroskap. Jeg støttet meg en del på eksen min, og når det da ble slutt, og han relativt kjapt rota med en ny en merker jeg at det tar på, og at jeg blir en enda sintere person enn vanlig. For jeg har vært veldig sint i oppveksten også, og har tatt det ut på familien. Utad til andre har jeg alltid holdt fasaden, og vært en blid, god venn. Jeg har ikke lyst til å være en slik person: mistenksom ifht til kjærester, og samtidig veldig avhengig ifht til dem, da jeg legger mye trygghetsfølelsen i hverdagen på dem. Jeg går rundt og er sint, og har konstant dårlig samvittighet ifht til far, og tenker på ham som en middelaldrende stusselig fyr som jeg må passe på. Det er så vondt! Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt disse problemene? Jeg snakker aldri med pappa om dette, har på en måte en slags sperre der…
Kvinne, 20 år fra

Så bra at du åpner deg opp og forteller litt om livet ditt her. Det er alltid en god begynnelse. Det å slite med dårlig samvittighet ovenfor foreldre i en slik situasjon du beskriver er helt vanlig, selv om det ikke burde være slik. Det å ha noen å prate med om disse tingene, hvordan livet har vært, hva som preger deg i dag og hvordan livet og relasjonene er nå, kan nok være veldig viktig for å klare å legge bak seg deler av det som har vært vondt. Ofte er det noe magisk i det å høre seg selv fortelle sin historie, sette ord på egne følelser og tillate andre å ta del i det. Man ser ofte ting på en litt annen måte, forstår ulike situasjoner bedre, forstår seg selv bedre, får tømt seg for mye usagt, får reagert på ting man kanskje aldri har reagert på tidligere og det som kanskje har vært tabu i mange år blir ikke så tabubelagt lenger.

Ofte kan det være godt å dele ting med gode venner, andre ganger kan det være godt å dele ting med voksne personer som man har tillit til, eller som jobber med ungdom og er vant til å snakke om problematiske livssituasjoner. Kanskje det kan være en ide’ å prate med en terapaut/ psykolog, du kan få henvisning fra legen hvis dette er noe du ønsker. Vi legger ved en link til en side der det står noen tips om andre steder du kan henvende deg hvis du ønsker noen å prate med.

> Se her

Du er også velkommen til å ringe oss anonymt hvis du skulle ha behov for det. Vi har åpent hver dag mellom 11.00 – 19.00.

Legg igjen en kommentar