Hei:) Jeg har en venninne som er like gammel som meg og som driver narkotika-stoffer! Hun har flere ganger spurt meg om hjelp og råd til hvordan hun kan slutte. Selv har jeg aldri prøvd og starte med rusmidler, og har ikke akkurat så veldig lyst til å prøve heller! Hun bruker sprøyer, drikker eller putter det i munnen! Det er i alle fall det jeg har sett.. Hun begynte da hun var rundt 9 år, og har fortsatt fram til nå! Den som fikk henne til å starte var en nabogutt som var 2 år eldre enn henne! Jeg har aldri prøvd selv, så jeg vet ikke hva slags tips jeg kan gi henne… Håper på svar 🙂
Kvinne, 15 fra Akershus

Det høres ut som din venninde har et problem, og siden hun har spurt deg om råd og hjelp virker det som hun har lyst til å gjøre noe med dette. Hun kan snakke med noen voksne hun har tillit til. Dersom det er vanskelig for henne å ta det opp med foreldrene sine, kan hun kontakte fastlegen, barneverntjenesten i kommunen eller helsestasjon for ungdom. Alle de tjenestene som er nevnt her har taushetsplikt, og har «barnets beste» i fokus. Og du kan fortsette å være ei god venninde for henne og f.eks. fortelle hennne at du vil være en støtte for henne når hun trenger det, og være tydelig overfor henne at du ikke vil ruse deg. Gjør gjerne aktiviteter sammen som gjør det vanskelig å samtidig bruke rusmidler. Og jo før din venninde klarer å ta det første skritt til endring, jo større er sjansen for at hun vil klare seg bra.

Legg igjen en kommentar