Hei ! Jeg har en bestevenninne på 22 år som driver med dop og er «godt etablert» i housemiljøet i oslo. Hun er en ordentlig jente, men trenger en kraftig dytt i rævva for å se realiteten i øynene. Hun sier hun kan slutte når som helst, og jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte når jeg hører det…

 Hun sier også at hun ikke trenger hjelp, men jeg vet det bare er fordi hun er for stolt til å strekke ut en hånd… Jeg kan ikke bestemme over livet hennes, men jeg vet ikke hvordan jeg kan gå frem eller hva jeg skal si for å få henne til å slutte med dopet. hva skal jeg gjøre?? hva kan jeg anbefale for henne? hvem kan jeg henvise henne til for å gi henne egen motivasjon? jeg holder ikke ut tanken på å miste henne eller se henne gå under.
Kvinne,21 fra Oslo

Det er ikke alltid like lett å vite hva man som venn skal si, eller gjøre i en slik situasjon. Det at du tar en prat med henne og forteller at du er bekymret for henne, og hvorfor du er bekymret for henne kan være bra. Spør gjerne om hva som er grunnen til at hun ruser seg så ofte som hun gjør. Spør om hun ser noen ulemper med det, eller som hun bare ser på det som noe positivt. Hvis det er sider ved henne du mener er blitt anderledes etter hun begynte å ruse seg kan jo du speile henne på det. Først av alt må venninnen din selv ville slutte med dop, for å klare å slutte. Hvis ikke hun vil, blir nok det noe du må forholde deg til. Ønsker hun hjelp, eller bare noen å prate med angående dette, kan hun ta kontakt med Uteseksjonen for en samtale. Ønsker du noen å prate med, kan du kontakte noe som heter veiledningssenteret for pårørende. Både du og din venninne kan kontakte noe som heter Retretten, som er en verdinøytral stiftelse som tilbyr samtaler og akkupunktur. Kirkens bymisjon har også et gratis tilbud for de som ønsker noen å prate med i en vanskelig periode i livet, eller hvis man står overfor situasjoner i livet der man trenger råd og veiledning. Dette stedet heter ROBUST og har telefon 92032916. Både Retretten og ROBUST holder til på Grønland i Oslo. Både du og din venninne er velkommen til å ringe oss på 08588 hvis dere skulle ønske mer informasjon, eller bare noen å tenke høyt sammen med.

Legg igjen en kommentar