rustlf-logo 75x67Hei, kjæresten min røyker hasj hver dag nå, hun har prøvd å slutte flere ganger men klarer det bare for noen uker. Forholdet vårt er på vei til å ryke også. Hun er 26 år og har røykt i 6-7 år. Hun sliter også med alkohol problemer. Jeg lurer på om det er gjort positive tester ved hjelp av å bruke hypnose til avrusing?
Kvinne, 26 år fra Hordaland

Vi kjenner ikke til at hypnose eller liknende metoder er brukt med særlig hell. Det har nok blitt eksperimentert med slike former for behandling. I de fleste tilfeller er dette blitt forsøkt mot opiatavhengighet, et eksempel er det hallusinogene/hypnotiske stoffet ibogain. Det kan ikke vises til holdbare resultater på dette, og grunnlaget for å si noe om nytteverdien av dem er alt for tynt. Slike ting som hypnose er også ikke lett å drive empirisk forskning på. For eksempel: gikk avrusingen bra med hypnose, kan man da fastslå at årsaken var hypnosen og ikke noe annet? For å undersøke slike ting trenger man mange individer å teste det på, og man må dele inn i grupper: de som får avrusning med hypnose og de som får det uten. Denne typen eksperimentering er det gode grunner, ikke minst etiske, til at man ikke driver med.

Når det gjelder din kjæreste er det jo heller ikke sikkert at det er avrusningen som er hovedproblemet. Hvis, som du sier, hun klarer å slutte i noen uker, så er hun jo avruset. Dermed er bøygen ikke avrusning, men kanskje tilbakefallsproblematikk. Dette er meget vanlig, og de fleste som slutter med rus sliter med det. Vi vet ikke om hun har fått noe hjelp for dette, men det kan hun få ved å snakke med sin fastlege og be om henvisning til poliklinisk eller annen behandling. Hun kan også bruke en av hasjguidene som ligger på nettet til å klare seg gjennom vanskelige perioder, og jobbe med ev. tilbakefall. Vi legger ved en lenke til guidene, så kan dere se på dem. Guide 1, guide 2.

Legg igjen en kommentar