Hei Min mor har et «skjult» alkoholmisbruk. Det har vært flere episoder hvor hun har drukket for mye, og det har blitt ubehagelig for oss andre i familien. Jeg har funnet vodkaflasker i klesskapet hennes, og hun tåler svært lite når hun tar et glass rødvin, eller to, eller tre… Hun blir snøvlete og oppfører seg usjarmerende. Nå har det igjen vært en episode, hvor hun drakk en hel flaske rødvin mens hun skulle passe min niese på 9 mnd alene. Det har gått for langt nå, da hun er til fare for våre barn. Vi er tre søstre hvor alle har barn, og nå kan vi ikke stole på henne når hun er sammen med de. Hun nekter selvfølgelig, lyger og manipulerer. Hvis vi konfronterer henne med noe blir hun bare sint og stenger seg inne. Hva kan man gjøre i en slik situasjon for å få henne til å innse problemet og at det går sånn utover oss i familien? Hva kan vi gjøre i forsøk på at hun legger seg inn et sted. Hun fungerer bra i jobb, jobber innenfor rus selv og jeg vil si at for meg virker det som om jobben er det eneste hun lever for. Jeg tør ikke tenke på hva hun hadde valgt om vi ga henne ultimatet jobben og alkoholen eller barnebarna. Jeg er rådløs….

Kvinne på 28 fra Hordaland.

Vi forstår godt at dette er en vanskelig situasjon for dere. Men det første dere bør gjøre, er å ikke ta noe sjanser når det gjelder barna, og ikke overlate dem til deres mor alene. Forsøk på en mildest mulig måte å forklare til moren deres om hvordan dere opplever hennes drikking, og hva det gjør med dere følelsesmessig. Forklar henne hvorfor dere ikke vil overlate barnebarna til henne alene. Det er ikke mulig å kreve at noen skal la seg behandle eller forandre seg, men dere bør likevel sette noen grenser, spesielt i forhold til deres egne barn og samvær med mormor. Bergensklinikkene har tilbud for åprørende, så dere kan kontakte dem på telefon 55908700,eller gå inn her:  Dere kan også kontakte Veiledningssenteret for pårørende på telefon 22993490 for deres egen skyld. Dersom din mor kommer til det punkt at hun innser at hun trenger hjelp for å kontrollere alkoholbruken sin, kan hun få en henvisning fra fastlegen sin om f.eks. poliklinisk behandling. Dere kan også gå inn på www.frittsykehusvalg.no for å se hva slags behandlingstiltak som finnes i deres område.

 

Legg igjen en kommentar