Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Hasj og rulleblad

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei. Jeg har hatt razzia og har blitt siktet for bruk og kjøp av hasj. Har fått valget mellom og bli med på en ungdomskontrakt, eller bot og rulelblad. Visst jeg velger rulleblad og bot, hvor lenge vil dette bli stående på rullebladet mitt?

Mann 16, Aust-Agder

I utgangspunktet vil dette bli stående for all tid. Men det er ikke alle som har tilgang til alt som står på rullebladet ditt, og ikke alle kan kreve politiattest. Det finnes vanlige og uttømmende politiattester:

VANLIG POLITIATTEST
Forenklede forelegg, eller andre typer forseelser, vil ikke vises i en vanlig en politiattest i mer enn 2 år. Har du gjort en mer alvorlig forbrytelse, og får en dom på betinget fengsel (du slipper å sone dommen i fengsel hvis du holder deg til de vilkårene som er fastsatt i en viss prøveperiode), vil denne vises i politiattesten i 5 år. En dom på ubetinget fengsel (innebærer at du må sone en dom i fengsel) i inntil 6 måneder vil også vises i politiattesten i 5 år. Dom på ubetinget fengsel i over 6 måneder vil vises på politiattesten i 10 år.

Eksempler.
De fleste private arbeidsgivere har ikke rett til å få se din politiattest. Det gjelder for eksempel banker og posten. De har heller ikke lov til å spørre om dette på intervju.

Når kreves vanlig politiattest?
For eksempel ved søknad om:
– drosjeløyve
– å få transportløyve (kjøre lastebil, el)
– om du skal ta flysertifikat arbeid i brannvesenet
– å få delta som soldat i internasjonale fredsoperasjoner
– advokatbevilling
– arbeid i barnehager og skoler
– å arbeide som sjåførlærer
– å være støttekontakt
– å bli godkjent som Statsautorisert eiendomsmegler
– å adoptere barn
– firmaattest (handel med utlandet, EØS-reglene)

UTTØMMENDE POLITIATTEST
I den uttømmende finnes absolutt alle opplysninger om dine eventuelle lovbrudd, uansett hvor lenge siden disse er begått. NB! Unntaket er dersom du får saken din opp i konfliktrådet, inngår en avtale og innfrir den. Da vil også denne saken bli strøket på den uttømmende politiattesten etter 2 år (dersom du ikke begår nye ulovlige handlinger i denne tiden).

Når kreves uttømmende politiattest?
Om du vil søke om opptak på politihøyskolen, jobbe i forsvaret, eller om han ønsker å arbeide som vakt i et vaktselskap, vil den instansen du søker på gå gjennom den uttømmende politiattesten, og der vil alle registreringer vises. I en slik opptaksprosess kan de ulike instansene se på om hans forelegg eller forbrytelse vil ha betydning for om de vil ansette ham eller ta ham inn på skolen.

Noen arbeidsgivere, som skoler og forsvaret kan altså be om ulike typer politiattester. Dette kan de gjøre fordi det er ansett som viktig for at jobben skal bli utført best mulig. For eksempel skal man kunne unngå å ansette tidligere overgripere i barnehager eller vinningsforbrytere i politiet.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.