Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Overdose, avhengighet, toleranse og abstinens

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei,,,trenger svar i dag, men det får jeg vel ikke. Men prøver meg. Hva kan gjøres i forhold til overdose, avhengighet, toleranse og abstinens?

Person 31, Hordaland

Vi er litt usikre på hva du mener med «Hva kan gjøres i forhold til» de tingene du nevner. Det er jo ganske stor forskjell på hva man gjør i ulike tilfeller og det varierer veldig fra rusmiddel til rusmiddel. Derfor er kanskje det beste å legge ved lenker hvor du kan lese om avhengighet, overdose, toleranse og abstinens.

Avhengighet
Det har de siste 50-60 år vært mye forskning på hvordan hjernens nevrobiologi påvirkes/endres ved kjemisk avhengighet. Dette påvirker også hva man gjør ift til avhengighet. F.eks. jobber man med å utvikle medisiner som kan hjelpe den avhengige. Eksempler på dette er Antabus mot alkohol og medikamenter som Subutex og metadon mot opiatavhengighet (Subutex og metadon er i seg selv opiater/opioider men blir avhengig av. Men de regnes likevel som medikamenter mot avhengighet). Du kan lese mer om avhengighet på lenkene under.
Forebygging.no om avhengighet
Folkehelseinstituttet om avhengighet
Helsedirektoratet om avhengighet

Overdose
På den norske versjonen av Wikipedia er det en kort omtale av overdosebegrepet. Den finner du her. På den engelske versjonen er det en mye mer fyldig, og bedre, artikkel om overdosebegrepet. Håper du leser engelsk, for her får du bra informasjon om overdose. Her finner du artikkelen.

Toleranse
Etter gjentatt rusmiddelbruk kan rusbrukeren oppleve
at rusvirkningene avtar. Dette kalles toleranse og skyldes blant annet at hjernecellene tilpasser seg rusvirkningen, og at «hvileaktiviteten» i hjernecellene senkes. Dette kan videre medføre at også naturlige, positive hverdagsopplevelser ikke lenger gir like positive følelser som de ga før vedkommende startet med å bruke rusmidler. Rusmiddelbrukeren kan dermed få vanskeligheter med å føle naturlig glede. Ønsket om å komme ut av det lave stemningsleiet kan gjøre at rusmidler inntas på nytt. Dermed forsterkes risikoen for avhengighet. Også dette kan det være viktig å ta hensyn til ved rehabilitering. Les mer  om dette her.

Abstinens
Den norske Wikipedia har en ganske bra artikkel om abstinensbegrepet som kan gi deg mye informasjon. Du finner den her.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.