Mamma til datter på 15

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei. Jeg er mamma til ei tenåringsdatter på 15. Hun er aktiv i idrett og følger godt med faglig sett på skolen. Jeg er alikevel ikke trygg på at hun ikke ruser seg:

av og til stusser over hennes matte blikk, røde øyne, og ubalanse uten at det lukter alkohol, og at
tigerbalsam blir benyttet som stimuli/rus og den sterke og intense lukten holder noe av det sløvende siden av medikamenter/narkotiske stoffer tilbake og/eller opprettholder en mulig rus? Er det noen som igjenkjenner symptomer og sider av  bildet jeg beskriver? Hilsen bekymret forelder

Kvinne 44, Oslo

Tigerbalsam blir neppe benyttet som stimuli/rus. Den sterke og intense lukten vil nok ikke holde den sløvende siden av medikamenter/narkotiske stoffer tilbake, og det vil heller ikke opprettholde en eventuell rus. Eventuelt er dette brukt for å skjule lukt.

Det er kanskje mer trolig at de andre adfersmessig/utseendemessig tingene du nevner som minner om ruspåvirkning. I tilfeller hvor folk har matte blikk, røde øyne  uten at det lukter alkohol, kan det være snakk om bruk av hasj. Men det er også en rekke andre grunner til at folk får matte blikk og røde øyne. Det kan være en god ide å lese litt
om tegn og symptomer på en av lenkene under:
> Tegn og symptomer på rusmiddelbruk (Politihøgskolen)  
> Tegn og symptomer på rusmiddelbruk (Folkehelseinstituttet)
Vi anbefaler deg også å snakke med andre voksne som er i datteren din sin omgangskrets. Det kan være foreldre av vennene henns, lærer (kontaktlærer eller sosiallærer), folk på trening/idrett eller liknende. Da kan man snakke med dem om det generelle inntrykket de har av henne: merker de det samme som deg? Har hun forandret seg i det siste? Hvordan går det på skolen? Er hun like ivrig på trening som før?
Har hun plutselig fått ny vennekrets? Dette vil kanskje kunne gi deg et bedre helhetsbilde og eventuelt avkrefte dine mistanker. Det kan også være OK for foresatte/andre voksne ansvarspersoner å diskutere slike temaer sammen, og på et generelt grunnlag. Ikke minst er det fint å ha noen å diskutere dette med som også kan være oppmerksomme og observere ungdommene. Dette kan gi dere alle bedre innsikt i hva som foregår i
miljøet, på skolen, på trening og i vennekretsen.

Prøv også å prat med datteren din. Fortell henne hva du ser, hvordan du opplever henne og hvorfor du er bekymret. Spør henne gjerne direkte også. Man kan ofte lese en del ting ut av en samtale.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.