Hjelp til å kutte ned alkoholkonsumet

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Jeg er 21 år, jobber som bartender og har en omgangskrets som nyter store mengder alkohol per uke. Jeg har siden ung alder (som de fleste) drukket alkohol uten større problemer. Jeg røyker marijuana i ny og ne, og har prøvd kokain en gang (på fylla), jeg har vel den mentaliteten at man kun lever en gang..så hvorfor ikke. Jeg aldri følt at jeg har hatt problemer med rusmidler eller avhengighet, men det er noe som ikke stemmer.

I September var jeg edru en måned (nesten hvertfall), og hadde ingen større problemer med det, forutenom at jeg kanskje ble litt mer asosial..holdt meg hjemme istedet for å dra på byen. Har sånnsett ikke et større problem med alkohol, jeg drikker ikke ofte (nå for tiden), Den siste tiden har jeg trent 6 ganger i uken og jeg har et veldig strengt kosthold. MEN så dro jeg på byen forige søndag for å ta EN pils etter en slitsom jobbhelg. En kompis av meg kjøper en flaske champagne, og plutselig sitter jeg og drikker som om det ikke var en morgendag..dette har vel skjedd med alle og en hver en eller annen gang i livet. Jeg leter for tiden etter en jobb på hverdagene (jobber kun i helgen), så planen for mandag var å skaffe meg jobb. Det skjedde ikke. På tirsdag gjorde jeg ingenting og endte med å ta et par øl utpå kvelden, onsdag gjorde jeg også minemalt og ga faen i alt jeg burde gjøre (måltider, vaske klær, etc.), på torsdag sto jeg ikke opp før klokka 20:45, fordi jeg skulle på jobb 21, fredag sto jeg opp klokka 18:45, skulle på middag til foreldrene mine (som jeg kom 45 minutter for sent til), når jeg var på vei hjem fant jeg ut at jeg skulle på fylla. Sto opp klokka 17 på lørdag, gjorde ingenting forutenom jobb og på søndag sto jeg opp klokka 18:09..fordi tanta mi ringte, jeg skulle vært på familiemiddag klokken 18. Har hatt en helt forjævelig uke, og for å toppe det hele drar jeg innom samme plass i gårkveld for å ta en øl…champagne, fyll og helvete nok en gang. nå er klokka kvart på 9, jeg har vært våken hele natta f! ordi jeg gir faen. Den siste uka har jeg sikkert drukket 50+ enheter alkohol, røkt sigaretter som en skorstein og kun spist søppelmat, etter å ha drukket 2 kvelder, røykt marijuana 2 ganger og holdt meg unna all alkohol utenom de 2 «drikkekveldene» i 6 uker, har hatt det kjempebra og ikke kjent noe behov for rusmidler, har kun vært for å være sosial et par ganger. Men plutselig, når ting går litt mot meg og jeg sliter litt (med å skaffe meg jobb), går ut for å ta en øl..så går en hel uke til helvete (og kanskje mer)..jeg vet faen meg ikke hva jeg holder på med og hvorfor jeg gjør det, har så sykt lyst å skjerpe meg, å kutte ned drikkinga til en gang per måned eller mindre, men det er så skremmende lett å ta en øl, som blir til to, som blir til tre, til 4, til 5… Jeg er så absolutt ikke den som har akutt behov for hjelp, men jeg har insett at jeg har et problem (som de fleste andre som arbeider i samme bransje), etter å holdt meg litt på avstand en stund, ser jeg det så utrolig godt. Det er ikke de store mengdene, men det er nok for å ødelegge utrolig mye for meg. Har dere noen gode råd / motivatorer for å kutte ned på alkoholkonsumet når man ikke klarer det alene? Håper virkelig dere har kan hjelpe meg. Takk,

Gutt 21, Sør-Trøndelag

Det høres ut som du fint kan klare å la være å drikke, men når du først begynner har du lett for «å ramle utpå»? Forsøk å tenke tilbake på de ukene du ikke drakk, men trente og hadde det ganske bra.Hva var det som var din motivasjon da? Og du skriver at du bruker alkohol/rusmidler når ting går deg imot. Kanskje du kan bestemme det for at du IKKE skal bruke rusmidler når ting er vanskelig, men heller forsøke å ha fokus på det som er vanskelig, og forsøke å gjøre noe med det? Kanskje du kan forsøke å strukturere ukedagene, planlegge når du skal trene, sette av tid til jobbsøking, avtale med venner og familie aktiviteter, gjerne aktiviteter som ikke innebærer noe form for rusmidler. Og som du vet er alkohol et svært vanedannende rus middel, som du kan lese mer om her. Dersom du ikke klarer å endre på måter du bruker rusmidler på selv, kan du snakke med fastlegen din om problemene, og kanskje få en henvisning til en ruspoliklinikk. Legen har taushetsplikt, og har daglig kontakt pasienter som sliter i forhold til rusmidler trenger hjelp for dette. Du er også velkommen til å ringe oss på 08588.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.