Amfetamin og sobril i svangerskapet

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Jeg har røyka hasj hver dag i 5 år. Nå har jeg blitt gravid og har slutta. Men i uke 2/3 i svangerskapet, før jeg visste at jeg var gravid, tok jeg amfetamin og sobril i tillegg til røyken. Kan dette ha påvirket utviklingen av embryoet?

Kvinne, 24. Akershus

Hei

Generelt er det slik at begynnelsen av svangerskapet er den mest utsatte perioden når det gjelder denne typen rusmidler. Men ikke bli så veldig skremt av det. Vi skulle gjerne likt å vite hvor omfattende bruken har vært. Omfang og mengde vil jo ha en viss betydning i forhold til embryoets utvikling. Vårt inntrykk er at du ikke har brukt over tid, så faren for påvirkning vil trolig være ganske liten. Vi kan se litt nærmere på de ulike preparatene, og se hva som sies om dette. Når vi skriver om skader registrert ved bruk av disse preparatene, høres det sikkert voldsomt ut. Det er ikke meningen å skremme deg med dette, men bare å nevne mulige skader ved omfattende bruk. Så ikke krisemaksimér og tenk at du må ta abort eller at det nødvendigvis er noe galt. Er du bekymret, ta det heller opp på kontroll og snakk med helsepersonell om det (vær ærlig, de har taushetsplikt og er der for å hjelpe deg).

Amfetamin

Følgende er hentet fra lommelgen.no: Legen sier der at (sitat) «Bruk av amfetamin under graviditeten øker risikoen for aborter, kan gi prematuritet (barn født for tidlig) og lav fødselsvekt. Det er beskrevet abstinenslikende symptomer med økt uro og unormal sløvhet hos den nyfødte barn, hvis moren tok amfetamin over hele svangerskapet. Amfetamin gir ingen sikre organskader hos barn. Jeg tror ikke fosteret allerede er skadet.» (Sitat slutt.) Det svaret fra legen som står her er til en person som har brukt amfetamin hver dag i de første 8 ukene av svangerskapet. Legen tror ikke dette har skadet fosteret/embryoet. Her er link til omtale hos lommelegen. Her er mer info om amfetamin. Ved omfattende bruk er de følgende skader registrert ved bruk av amfetamin: spontan abort, tidlig fødsel, morkakeblødning, veksthemming hos foster, ernæringsproblemer hos mor, konsentrasjonsproblemer/ADHD.

Sobril

Sobril er ikke anbefalt brukt under svangerskapet. Men det har nok, på samme måte som med amfetamin, størst innvirkning hvis det brukes over lengre perioder. Ved omfattende bruk er de følgende skader registrert ved bruk av benzodiazepiner:  «floppy infant syndrome» (barnet er «slapt i musklene»), veksthemming hos foster, dårlig finmotorikk, CNS-skader (skader på sentralnervesystemet).

Røyk

Vi regner med at du mener tobakk når du sier røyk. Vi anbefaler deg å snakke med Røyketelefonen om denne problematikken. De har bra peiling på temaet og veldig ålreite folk. Nummeret er 800 400 85.


Hvis du ønsker det er du mer enn velkommen til å ringe oss på 08588 (11-19 alle dager). Her er også noen nettsider og artikler du kanskje kan ha nytte av:

> https://www.barnimagen.com/

> folkehelseinstuttet, info om svangerskap

> https://www.felleskatalogen.no (søk på Sobril)


Konklusjon

Hvis bruken har vært omfattende og langvarig, anbefaler vi deg å ta dette opp på en kontroll. Det virker på oss som det bare er snakk om et enkelt tilfelle eller noen få gangers bruk, og derfor er det ikke veldig stor grunn til bekymring (jfr. svaret fra Lommelegen.no).

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.