Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Kan jeg ha blitt schizofren?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei. Jeg vil begynne først med å fortelle at jeg har røyket hasj i 5-6 år og i mellomtiden brukte jeg en del xtc, amfetamin i noen måneder og sjeldent kokain. Jeg har sluttet med alt og har bare holdt meg til hasj hele tiden, og da mener jeg, som engelske sier «heavysmoker.» Jeg røyker gjennomsnitlig rundt 10 gram hasj.

Jeg føler ingenting mer når jeg røyker.. Har så mange tanker og følelser. Føler som en dag skal jeg redde verden osv., veldig vanskelig å prøve og kommunisere med andre og lignende. Føler at jeg er ingen normal menneske lengere. Spørsmålet er da, betyr det at jeg kan ha fått schizofrenisykdommen?
Mann 20, Buskerud

Symptomene du beskriver er ikke uvanlige for en som har hatt omfattende bruk av cannabis over lengre tid. Det kan føre til likegyldighet, apati, nedsatt konsentrasjonsevne, nedsatt toleranse for skuffelser og uvilje til å gi seg i kast med nye oppgaver. Omfattende bruk over tid kan gi vedvarende sløvhetstilstander på grunn av hasjens dempende, sløvende effekt. Langvarig bruk øker risikoen for akutte angst- og depresjonsreaksjoner. Det kan også utløse psykoser hos disponerte individer.

Antakelig er du ikke schizofren, selv om enkelte av symptomene du beskriver vil være de samme for en med denne psykiske lidelsen. Schizofreni er til dels kjennetegnet av spesielle forandringer i tenkning og sanseoppfatning. Ofte gir personen i mindre grad uttrykk for følelser enn før eller viser følelser som ikke er passende i situasjonen. Man kan også oppleve endrede sanseopplevelser. Imidlertid vil det for en schizofren være vanlig å «høre stemmer» ingen andre hører, eller ha en oppfatning av at andre kan lese eller styre hans eller hennes tanker.

Dersom symptomene dine utelukkende dreier seg om langtidsvirkninger etter cannabisbruk, kan du jo vite at de antakelig vil forsvinne dersom du slutter å bruke stoffet. Legger ved et par guider som kan hjelpe deg dersom du ønsker å slutte.

Er du i tvil om du er schizofren eller ikke, anbefaler vi deg å snakke med en lege. Fortell han at du røyker cannabis (legen har taushetsplikt).

> Les mer om cannabis her
> Les mer om schizofreni her
> RIOs hasjguide
> Hasjguiden på Droginfo.com
> Hasjprogram på Droginfo.com (tekst kun på svensk)

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.