Jeg blir rolig av amfetamin.

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei! jeg er normalt sett en rolig og grei person med litt for mye tanker og litt svak psyke. tar meg lett nær av ting. jeg har slete litt med angst og depresjoner siden jeg var i 15-16 års alderen. begynte på anti-depressive piller men klarte ettehvert å klare meg uten. siden den gang har jeg hatt noen perioder med alvorlige angstanfall og store depresjoner som varer en stund. det varierer hvor lenge periodene varer. det er nesten 4 år siden sist og nå har jeg en sånn periode igjen. har hittil vart i 6 uker og jeg klarer heller ikke å gå i jobb. angstanfallene skjer fra opptil flere ganger i uken til en ukes mellomrom. jeg har brukt amfetamin før men det var ikke ofte.(maks en gang i måneden og kun i fest sammenheng) og det har aldri gått utover f. eks jobben eller lignende. begynte å bruke amfetamin opp til flere ganger i uken for vel 5 uker siden, for første gang uten alkohol samtidig, og virkningen var helt motsatt av det den hadde vært før. det dempet angsten og jeg roet ! meg kraftig ned. klarte helt fint å slappe av og brydde meg ikke så mye om de vonde tankene jeg hadde. fikk litt angst da virkningen begynte å avta og dagen etterpå men kan ikke sammenlignes med anfallene jeg får. brukte det litt over en uke da jeg gikk til legen å fikk sobril. de 2 ukene jeg hadde sobril tilgjengelig følte jeg ingen behov for amfetamin. da legen ikke hadde ledig time før om 2 uker, begynte jeg med amfetamin igjen. har brukt det nesten hver dag nå, og tenker veldig mye på om jeg er blitt avhengig, om legen gir meg mer sobril og om jeg i det hele tatt kommer meg i jobb igjen.. men finnes det en forklaring på hvorfor amfetaminen virker slik den gjør på meg? trenger virkelig noen tips for dette er egentlig ikke noe jeg vil… hilsen en litt frustrert mann

Mann,  24 år fra Hordaland

Det hender at amfetamin får motsatt effekt på noen. Amfetamin er i utgangspunktet et sentralstimulerende rusmiddel som kort sagt gjør at man føler seg ovenpå, som en verdensmester og får mye energi. Noen opplever at man blir roligere inni seg av å bruke amfetamin, som oftest gjelder det de som er hyperaktive.
Amfetamin er et sentralstimulerende stoff som ble brukt som legemiddel tidlig på 1900 tallet, blant annet i behandling av astma og forkjølelse, fordi det virker utvidende på luftveiene. Lave doser amfetamin brukes fortsatt i behandlingen av hyperaktivitet hos barn og de som har søvnsykdommen narkolepsi. Hvorfor det er slik for noen må nødvendigvis ha noe med hjernens kjemi og gjøre. Det anbefales likevel aldri å "selvmedisinere" seg på amfetamin. I og med at du har brukt amfetamin jevnlig over en tid, kan du risikere å få angst på en nedttur når du slutter. Det kan kanskje være greit å vite.
Du nevnte at du hadde fått sobril av legen, det er et meget vanedannende medikament som man skal være veldig forsiktig med. Det finnes flere som har blitt avhengig av sobril etter å ha brukt det over en periode. Vil anbefale deg at du bestiller en ny time hos legen, vær ærlig med han angående ditt rusbruk for å få best mulig hjelp. Han/hun har taushetsplikt. Spør om han har andre type medisiner for deg. Kanskje det kan være en ide for deg å gå til en RUPO klinikk (ruspoliklinisk behandling) der kan du få samtale med en psykolog som både har greie på rus og psykiske/psykologiske problem.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.