Hva kan jeg gjøre for å hjelpe min mor som drikker?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei!
Min mor har vært avhengig av alkohol siden jeg var rundt 12 år. Jeg og mine søsken har hele tiden visst om dette, hvor det går litt i periodevis hvor store mengder alkohol hun inntar. Uansett hvordan hun er på dagtid – full/ikke full, så drikker hun og pappa hver kveld.

Min far drikker også, men har ikke det behovet på samme nivå som min mor, som vanligvis fint kan være full midt på dagen. Jeg tror han ikke vil konfrontere henne, på grunn av henne forsvarsmekanisme som ofte er sinne. Jeg har slitt veldig med dette i lang tid nå, jeg gikk til psykolog når jeg var 15 år fordi mine deprisjoner og ¨skyldfølelse¨ ble for stor. Gjennom prosessen ville psykologen at jeg skulle ta med mine foreldre i samtalen, men dette nektet de; eller nærmere sagt hun. Jeg har konfrontert min mor opptil flere ganger på en forsiktig og respektfull måte og har gitt uttrykk for min bekymring, men dette ender opp med at hun blir sint og oppgitt over at jeg måtte tro at hun har et problem. Jeg har også prøvd å få med mine søstre men jeg tror ikke de orker eller tør å konfrontere henne, selv om de ytrer ønske om å se henne alkoholfri.
Jeg er sliten og lei av å stå alene i kampen som ikke tar slutt, jeg er lei av å se at mamma går rundt full og ikke tror noen vet at hun er det. Jeg vil ikke begrave mamma i nær fremtid og vite at hun kunne ha fått hjelp i tide…
Vær så snill, hva kan jeg gjøre for at hun skal innrømme sitt problem og få hjelp?
Mann 21, Hedmark

Det kan være svært utfordrende for et barn å vokse opp i et hjem der både mor og far drikker. Som du selv skriver kan det ofte følge med depresjoner og sterk skyldfølelse. Psykologen som ønsket å involvere foreldrene dine i samtalen hadde et godt poeng, men det krever selvsagt at de selv også ser nytten av dette. Dessverre er det jo nettopp slik at det er vanskelig å hjelpe noen som ikke ønsker hjelp. Man kan selvsagt fortsett å motivere til endring, men generelt er det ofte utfordrende å gjøre store endringer, særlig dersom man etter mange levde år har lagt seg til noen vaner eller uvaner. Det er fint at du har snakket med henne om din bekymring. Ofte fungerer dette bedre enn å konfrontere, men vi skjønner at også det blir utfordrende dersom din mor bare blir sint.

Dere er sikkert kjent med alkoholens skadevirkninger. Noen kan ha nytte av å lese om dette svart på hvitt, mens andre mener det har motsatt effekt. Dere kan eventuelt finne nyttig og godt dokumentert kunnskap om alkohol på helsedirektoratets og folkehelseinstituttets sider.

Dersom hun skulle ønske hjelp finnes det ulike tilbud i Hedmark. Gå inn på www.frittsykehusvalg.no, velg type sykdom/behandling og region, så får du opp en landsdekkende oversikt over tilbud. Som oftest vil det være nødvendig med en henvisning fra lege.

Du skriver ikke noe om du eller dine søsken bor sammen med foreldrene dine. Gjør dere det, kan kanskje familierådgiving være et alternativ, men det krever jo at alle er villig til å delta. Du finner uansett oversikt over familievernkontor i Hedmark her.

Vi anbefaler at du eller dere som pårørende tar kontakt med Veiledningssenteret for pårørende på tlf. 22 99 34 90. Et annet alternativ kan være Al-anon på tlf. 51629451.

Dere kan også kontakte oss på 08588. Dette gjelder selvsagt også dine foreldre.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.