Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Stiv nakke av alkohol?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Jeg er en som drikker hver helg og det har jeg gjort i over 10 år, i de siste dagene etter harde helger har jeg slittnoe enormt med nerver og sliter stort når jeg er i litt preset situasjoner, hva kan det være? Kan man få stiv nakke av for mye alkohol? har slitt med det i de siste dagene etter en litt for fuktig helg

Mann 27 år ,fra Sør-Trøndelag

Fyllesyke er noe annet enn fylleangst. Det første skaper hodepine og kvalme, det andre gjør deg nervøs og skyldtynget. Alkoholens virkestoff, etanol, påvirker nervesystemet på samme måte som andre rusmidler. Enten ved at de endrer den kjemiske balansen, eller ved at de etterligner hjernens naturlige signalstoffer. Mens du drikker alkohol jobber nervesystemet på spreng for å gjenopprette balansen. Hvis det er overflod av signalstoffer reduser hjernen produksjon og frigjøring av egne molekyler. Så, når alkoholen sakte men sikkert forsvinner ut av blodet, oppstår det et underskudd av de samme stoffene. Balansen blir ofte ikke gjenopprettet før det har gått et halvt døgn. Det er i perioden før balansen blir gjenopprettet at de fryktede fyllenervene slår til.

 Alkohol i seg selv har en angstdempende effekt og kroppen vil automatisk komme med en motreaksjon til alkoholen når du drikker alkoholholdig drikke. Derfor reagerer hjernen med å øke sitt angstnivå når du drikker. Denne motreaksjonen henger i mye lenger enn det alkoholen gjør dagen derpå. Derfor vil man oppleve en angst dagen etter at man har drukket alkohol. Kroppen er altså et finstemt maskineri som vil prøve å jevne ut de skjevhetene du påfører den, som for eksempel mye gift, som alkohol. Når du føler deg dempet og rolig av alkoholen vil hjernen din prøve å kvikke deg opp. Denne motreaksjonen gjør at du kan føle deg skvetten, rastløs, oppgiret og litt på vakt dagen etter at du har konsumert for mye alkohol. Du kan lese mer om alkohol her.

Gjentatte episoder med mye fyll kan sette sitt preg på psyken og føre til at man får nerver og sliter i presede situasjoner. Du kan lese mer om bakrus her.

Grunnene til at du har fått stiv nakke kan være mange. Det kan være noe du har gjort mens du var full, eller det kan være at du har anspent deg, sovet i en forkjært stilling e.l. Dine plager i nakken er noe du bør ta opp med din lege, fysioterapeut eller liknende.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.