Normalt eller obs,obs?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Har prøvd en del dop opp gjennom livet mitt fra jeg var 18 til 21. hasj(flere ganger), kokain(ca 7 ganger), crystal(1), ecstasy(1) og fleinsopp(1). Alltid bare sett på det som spennende og gøy, men innser nå at lista begynner å bli ganske lang..kanskje litt for lang. I tillegg drikker jeg ganske mye når jeg drikker..Det vil si stort sett veldig mye. Tror ikke jeg har noe problem..eller det har jeg jo ikke. Men samtidig ser jeg jo at har "gått" forbi venner og den slags for lengst..vet ikke helt hvorfor jeg sender inn spørsmål..tror jeg lurer på om dette til en viss grad er normalt eller om jeg burde være obs obs obs? om du skjønner..

Kvinne 21 år,fra Oppland

Ja her ville vi si ja til begge deler: Dette er til en viss grad normalt og du burde være obs. Det forbruket du nevner (hasj (flere ganger), kokain (ca 7 ganger), crystal (1), ecstasy (1) og fleinsopp(1)) er ikke i seg selv veldig mye eller nødvendigvis noe som blir et stort problem. Men spørsmålet er jo hva som skjer i framtida. Hvis man har hatt det inntaket du nevner over tre år og så slutter helt, er det ikke sikkert noen skade er skjedd. Men det at man prøver mange ulike rusmidler er jo i seg selv et tegn på at man kanskje liker det og får noe ut av det. Og det er der obs, obs, obs-tanken kommer inn. Jo bedre, og tidligere i livet, man begynner å like rus, jo større er sjansene for å utvikle problemer. Det er derfor man må være obs! Du sier jo også selv at du har "gått forbi venner og den slags for lengst". Det betyr at du selv merker at du har et annet forhold til dette enn alle andre, og kanskje er litt annerledes på dette området. Det betyr også at de andre – venner og den slags – kanskje merker at du er en del av et miljø som driver , eller eksperimenterer, med rus. Det skal ikke så mye til før en på denne måten blir satt "utenfor" – eller stigmatiseres, som man sier. Dette kan være et problem i seg selv, og det kan i noen tilfeller føre til mer rus. Det kan også være lurt av deg å vurdere alkoholbruken din. Alkohol fører til at man mister hemninger og gjør ting man kankjse "egentlig" ikke vil, som f.eks. å prøve andre rusmidler. I tillegg er alkhol mer skadelig jo yngre man er, og det er i seg selv et rusmiddel man står i fare for å bli avhengig av.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.