Hvordan kan man gjøre naturen ulovlig?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hvordan kan man gjøre naturen – i form av kjemiske forbindelser som opptrer i planter, sopp eller annet biologisk materiale, i naturen eller kroppene våre – ulovlig? Det er ganske enkelt som å si at Gud har bommet med skaperverket (vi har tross alt statskirke fortsatt). Hvorfor kan man ikke heller sørge for å gjøre informasjon om disse stoffene lett tilgjengelig og gi folket friheten til selv å ta reflekterte valg…? Og hva skjedde med å la rusmiddelpolitikken være basert på uavhengige analyser av reelle fysiske, psykiske og samfunnsmessige skadevirkninger? Der kommer de fleste stoffer bedre ut enn de som er lovlige per i dag… Noen eksempler: Cannabis (jordas mest anvendelige plante, med en uendelig rekke beviste medisinske anvendelsesområder i tillegg til de rent praktiske), psilocybe-sopper (gir blant annet økt forståelse av og nye perspektiver på ytre og indre liv, samtidig som det er et av de minst riskikable stoffene man kan innta) og DMT (finnes naturlig i kroppene våre og en mengde andre planter og dyr, mer eller mindre samme funksjon som psilocybe-sopper). Ingen av stoffene jeg har listet opp ovenfor er avhengighetsskapende på noen som helst måte. Det samme gjelder så godt som alle andre enteogener og bevissthetsutvidende stoffer, fra LSD til cannabis til Salvia Divinorum. Jeg sier imidlertid ikke at de er uten skadevirkninger, bare at de er svært trygge og forsket mye på. Et klart skille mellom slike stoffer og faktisk destruktive substanser som opiater og amfetanimer burde være et minimumskrav til en fornuftig ruspolitikk. Beklager, jeg blir så uendelig provosert over at ingen vil forholde seg til dette på en fornuftig måte og vet ikke hvor ellers jeg skal henvende meg. Men til slutt: hvorfor er alkohol, dette løsmiddelet vi kaller kultur, lovlig!? 
Mann, 20 fra Oslo

Takk for ditt innlegg. Det er viktig at man har en seriøs og levende debatt om narkotikapolitikken i Norge. La oss først si at vi i RUStelefonen forsøker å gjøre noe av det du etterlyser: å gi folk informasjon som de kan ta reflekterte valg på bakgrunn av. Vi har på den annen side ingen meninger om norsk ruspolitikk. Den utformes av Stortinget, og vi tar ikke stilling for eller mot den rådende politikk på området. Når det er sagt: vi kan ikke huske å ha hørt at norsk ruspolitikk skal eller bør være basert på uavhengige analyser av reelle fysiske, psykiske og samfunnsmessige skadevirkninger av stoffene. Det er den ikke. Det er nok heller kultur, tradisjon og det overordnede hensynet til samfunnests ve og vel som er styrende. Det er nok liten tvil om at hvis alkohol hadde kommet på markedet i dag, så ville det også vært forbudt og klassifisert som narkotika.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Velkommen til RUSinfo

Tjenesten er stengt fredag 17. mai og hele pinsen.

 

Vi åpner igjen tirsdag 21. mai kl 11.