Familie til venn

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Jeg har en venn som jeg opplever at sliter en del på grunn av familien sin. Han er like gammel som meg og bor for tida hjemme. Jeg har alltid sett på familieforholdene deres som unaturlige, nærmest dysfunksjonelle, og vært glad for at jeg selv har hatt det annerledes hjemme. Det største problemet ligger nok i forholdet mellom vennen min og hans mor og forholdet hele familien har til alkohol.
De drikker seg fulle sammen bortimot hver helg. Med full mener jeg at de drikker til de sier ting de angrer på i etterkant til hverandre, roper og hoier, både når den åtte år gamle søstra fortsatt er våken og etter at hun har lagt seg i naborommet. Hun ser ikke ut til å bry seg særlig, men jeg tenker at dette kan sette spor hos ei jente som enda er veldig ung.
 Moren er forøvrig, i mine øyne, nærmest psykotisk opptatt av å vite hva barna foretar seg til enhver tid. Hun har overvåket internettbruken til vennen min, fra nettsidebesøk til private samtaler, og sier selv at hun har full kontroll på alt han gjør. Han er da også sterkt knyttet til henne og har vanskelig for å si imot henne.
Når disse drikker sammen skjer mye som ikke er hyggelig for noen parter, verken involverte eller utenforstående. Når han har arrangert fester eller bare filmkvelder med venegjengen, har dessuten mora gjentatte ganger kommet full, en gang gråtende, inn, "tatt over showet", ropt og beklaget seg over livet og alt mulig annet. Stefaren kan også bli hissig når han drikker.
 Det jeg lurer på er om tiden kanskje er inne for å sende en bekymringsmelding til barnevernet. Dette er noe jeg har tenkt mye på, men samtidig tenker jeg at dette er et familieanliggende som jeg ikke er rett person til å ta ansvar for. Har tatt dette opp med vennen min, og han sier han er enig i at ting er problematiske, men han klarer ikke å gjøre noe med det ser det ut til.

Mann 20 år, fra Oslo

Veldig bra at du bryr deg og at vennskapet opprettholdes på tross av det du opplever i din venns familie. Svaret blir ja på om dette bør meldes videre til barnevernet. Så lenge det er en 8-åring der, og utifra det du forteller, så vil det være på sin plass med en vurdering fra barnevernet. Barnevernet kan stille opp med flere hjelpetiltak. Vær åpen med vennen din om dette. Det er ofte vanskelig å se selv, når en står midt opp i problemet. Ring oss gjerne for mer veiledning, eller t akontkat med Veiledningssenteret for pårørende  på 22 99 34 00 for veiledning.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.