Mor med store alkoholproblemer

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Jeg er en jente på 26 år som har en mor med store alkoholproblemer. Hun har slitt med dette i mange år, men det er nå den siste tiden hvor det virkelig går fysisk dårlig med henne. Hun spiser lite, er veldig tynn, kaster opp hver morgen, går ustøtt, husker lite, henger ikke med på dagligdagse samtaler, gjør ingenting (verken vaske hus, lage middag ect..) Hun har også, siden jul, blitt veldig hovend i ansiktet. Vet dere hav det kommer av? Det blir værre og værre. Hun er lite motivert for behandling, og jeg tror rett og slett hun ikke har kapasitet til å tenke hvor ille dette har blitt. Jeg føler jeg har mistet moren min. Det er ingenting av henne igjen omtrent. Hun har i tillegg diabetes type 1. Hvordan hun regulerer dette sammen med alkohol, er jeg usikker på, men ingen god kombinasjon. Jeg lurer på hvordan tilbudet deres er i forhold til pårørende og veiledning? Eventuelt om dere har noen gode råd eller anbefalinger? Jeg føler at situasjonen blir mer og mer uoverkommelig.
Mvh kvinne, 26 fra Akershus

Det høres ut som både du og moren din trenger noen å snakke med. Hvis din mor trenger rusbehndling, må hun ha en henvisning fra fastlegen sin eller fra sosialtjenesten på stedet hun bor. Snakk gjerne med Fritt Sykehusvalg om dette – de har telefon 800 41 004.

Hvis moren din ikke selv ser at hun har et problem, kan de ofte være like lurt for deg å ta utgangspunkt i din egen situasjon. Vi vil anbefale deg å ta kontakt med Veiledningssenteret for pårørende til rusmisbrukere — tlf: 22 99 34 90, man-fre 9-15. Det kan også hende at det kunne være nyttig for deg å snakke med et familivernkontor (finn kontor her). Her kan du få tilbud om samtaler, og disse samtalene kan din mor også være med på hvis hun ønsker det.

Når det gjelder din mors hevelser i ansiktet, kan det ha mange årsaker: og alkohol er trolig en av dem. Din mors alkoholbruk kan ha forårsaket nedstt leverfunksjon. Dette påvirker effekten av legemidler og bidrar til at det lettere dannes ødem, det vil si oppsamling av vann i forskjellige deler av kroppen. Man legger lettes merke til dette ved hevelser i ansiktet, bena og buken. NB: vi er ikke utdannet leger, så dette må du se på som en antakelse. Hvis du vil ha et sikrere svar, anbefaler vi deg å snakke med en lege om dette.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.