Hei! Er ei jente som tok amfetamin nå for noen dager siden da jeg skulle ut på byen. Har tatt dette to ganger før. Men nå fikk jeg nedtur dagen etter, og fikk en så sterk panikk at jeg trodde jeg skulle dø. Begynte å skjelve og kjente at hjertet slo ujevnt. Regner med at dette skjedde pga panikken, og at det egentlig ikke var fysisk. Dette ga seg etter et par timer, men dagen etter ble jeg utrolig lei meg og nedtrykt. Det har nå gått tre dager og jeg kjenner fortsatt den samme følelsen. Det kommer og går, og er sånn at jeg kjenner at jeg holder på å knekke sammen (psykisk), men så roer det seg igjen. Lurer på om dette kan være kronisk, siden det ikke har gitt seg på et par dager nå. Det må også nevnes at det akkurat har blitt slutt mellom meg og kjæresten min gjennom to år nå, og så lurer jeg på om fortrenging av dette bruddet kan ha ført til en enda verre nedtur?
Kvinne, 19 fra Møre og Romsdal

Dette er ikke en unormal reaksjon på amfetamin. Det er gjerne slik at disse "nedturene" blir verre etter hvert som man blir eldre, jo mer man bruker, og jo hyppigere man bruker. Dette er i utgangspunktet ikke kronisk – du vil bli helt fin igjen. Når det er sagt, så må det også sies at langvarig og hyppig bruk av amfetamin gjerne fører til kroniske skader i større eller mindre grad. Det handler både om psykiske og fysiske skader. Slike skader vil du også høyst sannsynlig få med tiden. (Dette er ikke en moralpreken, men en statistisk sannsynlighet.) Les mer om amfetamin her, hvis du er interessert.

Det er klart at bruddet med kjæresten din kan ha en påvirkning her på din psykiske helse. Og det kan helt sikkert være med på å forsterke reaksjonen. Synes du skal gi det et par dager til, og hvis ikke du kjenner at du begynner å bli deg selv igjen, så snakk med legen din om dette — både om bruddet med kjæresten din og opplevelsene på amfetamin. Og fortell det som det er; legen har taushetsplikt.

Legg igjen en kommentar