Jeg er bekymret for mannen min

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Jeg er bekymret for mannen min, humøret hans er mye styrt av alkohol. Det hender jeg kjøper en pils på vei hjem fra jobb fordi jeg vil gi den til ham hvis han er i dårlig humør.. Han kan finne på å drikke seg brisen på en hel flaske vin alene hjemme foran tv'en, og hvis han går på byen eller på fest drikker han så mye at han ofte ikke husker hvor han er eller hva han har sagt og gjort, og hele dagen etterpå går med til å ligge på sofaen.. Han blir småhissig og irritert hvis jeg prøver å prate om det, og blir spydig og ekkel og agressiv når han drikker. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre! Han innser ikke at han har et dårlig forhold til alkohol.
Kvinne 26, Hordaland

Det er ikke lett å forklare/fortelle en person at han har et problem, hvis han ikke er enig i det selv. Det er, som du sier, lett at den det gjelder føler seg "angrepet," og reagerer med sinne eller lignende. Det som imidlertid kan være en god strategi er å snakke ut i fra deg selv: Hvordan du opplever ham og hans alkoholbruk, hva det er med hans atferd som du reagerer på og hva gjør det med deres forhold. Dersom du forteller ham om dine opplevelser/følelser, prøv å vær så konkret som mulig. Henvis til konkrete episoder eller utsagn hvor hans atferd har vært uakseptabel for deg.

Det er viktig at han skjønner at dette tærer på deg og deres forhold. Det kan også være positivt å få til en dialog, der han også får muligheten til å si hva han tenker om eget alkoholbruk, hvordan han selv opplever det og hvordan han opplever deg når du sier det du sier og mener det du mener om hans drikkevaner.

Kanskje du kan spørre han hva slags forhold han ønsker å ha til alkohol, hvor mye/ofte han ønsker å drikke og ikke minst hvorfor han drikker så mye som han gjør. Det kan kanskje være en lur ide å prate med ham om hva slags forventninger du har til forholdet og hvilke forventninger han har til forholdet. Det er vanligvis lettere å snakke om dette hvis du sier noe om hvordan du vil ha det, og ikke bare om hvordan han skal være. Det er viktig å være tydelig overfor ham om hva dine forventninger er, og hvor dine grenser går.

Vil tipse deg om å ta kontakt med noe som heter Veiledningssenteret for pårørende, tlf 22993490, hvis problemet fortsetter. Veiledningssenteret har spesielkompetanse på feltet "pårørende til rusmisbrukere". Du er også velkommen til å ringe oss på RUStelefonen, 08588.

Du nevner at du av og til kjøper alkohol til han for å mildne humøret hans, dette er noe vi fraråder deg å gjøre. Dette for å tydeliggjøre at du ikke aksepterer hans alkoholvaner og de konsekvensene det gir deg og forholdet deres.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.