Jeg er en jente på 25 år som egentlig ikke drikker mye. Jeg er kanskje ute på byen en gang i måneden, noen ganger oftere. Jeg har også opplevd noen ganger å ha drukket for mye, angret på ting jeg har sagt osv, men føler stort sett at jeg kjenner grensene mine, slik at jeg i hvert fall ikke har for store svarte hull i hukommelsen etter en kveld ute. Likevel har jeg liksom i mange år drevet å tenkt frem og tilbake om jeg ikke like gjerne skal slutte å drikke. Grunnene til at jeg har vurdert dette mange ganger er at jeg ofte, etter å ha vært ute på byen å drukket, får veldig angst og blir deprimert dagene etterpå, Jeg er i utgangspunktet en litt usikker person som blir litt mer utadvent og snakkesalig ved inntak av alkohol, og dette gjør kanskje at jeg angrer mer/får mer angst enn andre fordi kontrasten mellom hvordan jeg er med og uten alkohol blir så mye større. I tillegg blir jeg bekymret for helsen min når jeg drikker. Man merker jo godt dagen etter en kveld på byen at dett! e ikke er noe kroppen setter pris på. Så jeg har altså ofte tenkt at dette er jo litt meningsløst å drive med, men så blir likevel fristelsen veldig stor fordi på alle fester og lignende arrangement skal man liksom drikke. Hvordan skal man være sterk nok til å plutselig bestemme seg for ikke å drikke? Samtidig synes jeg det er hyggelig å ta noen glass vin hjemme sammen med kjæresten min. Da får jeg liksom ikke angst etterpå. Så kanskje jeg kan drikke noen glass vin hjemme en rolig helg, men la være å drikke ute? Eller bør jeg slutte helt. Sånn driver jeg å tenker frem og tilbake hele tiden. Har dere noen råd? I tillegg har jeg et spørsmål om hvordan man bør gå frem for å hjelpe ei venninne som ikke har kontroll på hvor mye hun tåler av alkohol når hun er ute. Vedkommende bruker stort sett ikke å huske noe av kvelden før. Hun synes dette er et problem selv, men jeg vet ikke i hvor stor grad hun forstår hvor farlig dette kan være.Jeg tenker hvis man blir overfalt o. l Hun føle! r selv at det varierer veldig mye hvor mye hun tåler. Jeg vill! e kanskj e vurdert å slutte å drikke, men skjønner jo at dette er vanskelig. Men det er ikke lett å liksom henge etter vedkommende å nekte personen å kjøpe seg mer alkohol når vi er ute. Hun må kanskje ville det nok selv. Har dere noen gode råd også her?
Kvinne 25 år fra Telemark

Det å bestemme hvor mye alkohol du skal drikke før du skal på fest, kan være en ide. Klarer du det trenger du ikke drikke mer enn det du vet du tåler, slik at du kan unngå fylleangsten dagen derpå. Du kan jo også utfordre deg selv, om ikke annet for en periode, på nettopp det du har tenkt på lenge, å ikke drikke når du går ut på byen, eller når du er på fest. Det trenger jo ikke bety at du ikke kan drikke et par glass rødvin med kjæresten din. Det er mulig, og kan også være gøy å gå ut på byen, eller på fest å være edru. Når det gjelder venninna di er det bra snakke åpent med hverandre, du kan formidle hva du tenker og hvorfor du er bekymret, og hun kan formidle hvorfor hun ikke synes det er noe særlig. Kanskje dere sammen kan komme fram til noe som kan være til hjelp for henne. Trenger hun også å planlegge før hun skal ut hvor mye hun skal drikke? Klarer hun og forholde seg til det? Kanskje du kan utfordre henne på det å gå ut edru sammen noen ganger? Hvis hun opplever selv at hun har problemer finnes det ulik type hjelp og få. Lykke til!

Legg igjen en kommentar