Jeg kjenner en som har tatt for mye sobril og paralgin forte. Han får forsatt motgift etter 1 1/2 døgn. Hva kan være konsekvensene, eller senvirkninger av dette, rent medisinsk?

Vi er litt usikre på hva du mener med "motgift" her. Når det gjelder senvirkninger/konsekvenser ved bruk av disse preparatene, kan du lese på lenkene vi legger ved under.

Paralgin forte.
Pillene inneholder to smertestillende substanser (paracetamol og kodein) som virker på forskjellige måter. Paracetamol har både smertestillende og febernedsettende virkning. Kodein forsterker den smertestillende effekten gjennom å redusere smerteimpulsens innvirkning på smertesentrene i hjernen. Det er fare for tilvenning og utvikling av avhengighet til Paralgin Forte, på grunn av kodeinet, som er et opioid. Dette gjelder spesielt hvis legemidlet brukes ved høye doser eller over lang tid.
Søk på Paralgin Forte i https://felleskatalogen. no/pasientutgave/
Paralgin Forte inneholder et opioid som heter kodein. Les mer om dette på Folkehelseinstututtets sider

Sobril.

Sobril er et legemiddel med angstdempende og svakt muskelavslappende effekt. Brukes ved angst, uro og spenningstilstander. Det er fare for tilvenning og utvikling av avhengighet til Sobril, spesielt hvis legemidlet brukes ved høye doser eller over lang tid. Sobril skal derfor brukes ved lavest mulig dose i så kort tid som mulig. Hvis det er utviklet avhengighet, vil plutselig opphør av behandlingen medføre abstinenssymptomer: Hodepine, muskelsmerter, sterk angst, spenning, rastløshet og irritabilitet. I alvorlige tilfeller kan man få sviktende orienteringsevne og selvoppfattelse, følelsesløshet eller prikking i lemmene, overfølsomhet for lyd, lys og berøring, hallusinasjoner eller epileptiske anfall. For å unngå eventuelle abstinenssymptomer er det viktig at man trapper ned dosen gradvis i samråd med lege.
Søk på Sobril i https://felleskatalogen.no/pasientutgave/
Sobril tilhører gruppen benzosiazepiner. Les mer om dette på Folkehelseinstututtets sider.

Legg igjen en kommentar