Kan det være skadelig å røyke pot med mugg på? Og hvor store sjanser er det for at man tar noe eventuell skade? 
Mann, alder og fylke ukjent.

Muggsopper produserer sporer og sender dem ut i luften. Det vanligste akutte problemet med muggsopp er allergiske reaksjoner mot inhalerte muggsopp proteiner (sporer). Slik eksponering kan føre til allergisk astma. I tillegg produserer muggsopper mer eller mindre av såkalte mykotoksiner. Dette er giftstoffer som muggsoppene utskiller for å utkonkurrere andre mikroorganismer. Les mer om dette her, hvis du er interessert.

De fleste beskrivelser av forgiftninger hos mennesker og dyr involverer inntak av muggsoppinfisert mat. Eksponeringsveier i inneklimasammenheng kan være via inhalasjon (f.eks. luftbårne sporer og muggsoppfragmenter). Noen muggsopp kan forårsake allergiske reaksjoner, slik som hodepine og tretthet. Om du får i deg nok av det via pot for at det skal være farlig, er vanskelig å svare på. Det kommer an på hvor mye/hva slags mugg det er, og hvor mye du røyker. Trolig er det nok farligst å spise mugg.

Det beste rådet vi kan gi deg for å slippe å være redd for dette, er å fjerne muggsoppen (slik noen gjør når det er mugg på maten). Et annet alternativ er å kaste det (slik andre gjør når det er mugg på maten).

Kilder:
Muggsopp og sykdom

Legg igjen en kommentar