Jeg har en god kamerat som bruker Sobril

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei! Jeg har en god kamerat på vel femti som jeg har et godt vennskap med. Han har fridd til meg og ønsker at vi skal danne familie. Jeg har vel ikke de rette følelsene og kjenner også en undring ifht oppførselen hans innimellom. Han er en sympatisk person, men jeg har også lagt merke til sider som er mindre positive, som å ta lett på avtaler og å glemme avtaler, manglende fintfølelse og sensitivitet i enkelte sammenhenger hvor mine følelser er involvert, klossethet både praktisk og sosialt og et noe opphøyd selvbilde. I dag fikk jeg tilfeldigvis vite at han bruker 50mg sobril daglig og har gjort dette i 4 år uten planer om å trappe ned. Han har posttraumatisk stresssyndrom og har såvidt begynt i samtaleterapi. Kan jeg få et nøkternt svar på hva slags bieffekter denne dosen sobril over så lang tid kan medføre?

Med vennlig hilsen undrende. 
Kvinne, 40 fra Akershus

Sobril til hører en gruppe legemidler som kalles benzodiazepiner. Benzodiazepiner brukes som sovemedisin, beroligende og mot epilepsi. Det er utbredt medisinsk bruk, men det forekommer også misbruk av disse stoffene. Flere forskjellige benzodiazepiner finnes på det norske markedet i dag. Noen av de mest kjente er Vival/Valium og Sobril. Benzodiazepiner er ikke veldig giftige og høye doser trengs før det regnes som potensielt dødelig.

Problemer oppstår helst ved følgende tilfeller:

1. Akutt fare.
Hvis Sobril brukes samtidig eller i kombinasjon med alkohol og andre rusmidler, vil det øke faren for forgiftning betydelig. Særlig kombinasjonen med alkohol er uheldig. Foreslår at du går inn og leser om dette på Folkehelseinstituttets sider. Det kan også være nyttig å søke opp Sobril i Felleskatalogen og Felleskatalogens pasientutgave. (Skriv "Sobril" i søkefeltet).

2. Langsiktige farer.
Hvis det oppstår avhengighet/toleranse for medikamentet. Det er ikke en nødvendig følge av å bruke Sobril. Men i visse tilfeller kan brukere utvikle avhengighet. Det er jo en del som tyder på at din venn har gått på stabile doser over lang tid. Dette er jo et tegn på at han bruker det medisinsk, og ikke egentlig misbruker medisinene.

Hvis du er interessert i å lese mer om utvikling av avhengighet, kan du gå inn her.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.