Hei, jeg er kjæreste med en alkoholiker…

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

hei. jeg er kjæreste med en alkoholiker.. tirsdag begynte han å drikke igjen. han lyver om det, og jeg sliter en del med å takle dette lengre. han sier han har gitt opp. og at han ikke klarer å stoppe. eg vet ikke ka eg ska gjøre.. er lei meg, å kjemperedd for at han skal drikke seg vekk fra verden.. eg klarer ikke ha det slik lengre. å måtte gå rundt være redd, og ikke minst tankene jeg selv får, de skremmer meg litt. jeg føler meg ikke tilstrekkelig for han, at jeg ikke betyr noe når han lyver om drikkingen, når han hadde planlagt en kveld meg meg.. føler meg på en måte utnyttet. er redd for å gå fra han, redd for hva han gjør da og om han noen gang blir edru. klarer ikke denne redselen og tristheten. han avviser meg når jeg søker kontakt, dette plager meg enormt, sover å spiser lite. han trenger hjelp. 
Kvinne, 20 fra Troms

Dere burde egentlig sette dere ned i fellesskap og bli enig om akseptable kjøreregler for hans alkoholbruk. Det er en forutsetning at han er villig til å ta en prat om dette. Selv om han ikke åpner seg og vil snakke, er det viktig at han opplever at du ikke er ute etter å "ta ham," men at du ønsker dialog. Det kunne vært en begynnelse om han hadde vært villig til å stille seg selv spørsmålene: "hva slags forhold ønsker jeg å ha til alkohol?", "hvor mye/ofte ønsker jeg å drikke"? , "hvordan skal jeg skaffe meg en oversikt over mitt forbruk" (feks. dagbok/logg).? Dette kan være spørsmål du kan legge frem for ham. Da trenger man ikke konfrontere, men bare spørre forsiktig om dette er noe han kunne være villig til å snakke om.

Hvor omfattende hans alkoholbruk er avgjør hvorvidt og evt. hvilken hjelp han trenger. Fastlegen, selv om dette er helsevesenet, er en god plass å begynne. Fastlegen kan henvise ham til et tiltak (f.eks. polikliniske samtaler). Fastlegen kan også skrive ut Antabus hvis det kan være en hjelp for ham i pressede situasjoner. Ellers kan vi anbefale deg i å ta kontakt med Veiledningssenteret for pårørende på tlf 22 99 34 40 (man-fre 0900-1500). Ta også gjerne en tlf til oss på 08588 (alle dager 11-19). Vi kan gi deg/dere flere tips om behandling osv.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.