Er kola ikke så farlig som jeg trodde?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

jeg har alltid hørt at kokain er så farlig. da får man en kjempe deilig følelse. og man kan bli avhengi, bare etter en gang! så jeg har alltid holdt meg litt i bakrunden når alle rundt meg skulle prøve cola. holdt meg til røykinga og benzo. så prøvde jeg cola da. en gang. to ganger. tre ganger. nå trenger jeg begge hendene for å telle. men det som er er at jeg hakke følt no særlig funk enda. og jeg veit det har vært bra cola de andre har blitt rusa. de sier jeg ikke veit åssen rusen er og jeg må ta det fler ganger før jeg liker det. jeg merker seriøst ikkeno. en eller annen sa kanskje du har adhd, har hørt at cola og amf ikke funker på de som har det ? også har jeg en god kompis nå. han virker helt stabil osv. han tar cola hver dag. men han ser bra ut, har jobb og fungerer bra der og hjemme. er cola ikke så farlig som jeg trodde? er det sant at det er kjempe avhengighetsdannende eller er det bare skremselspropaganda?
Jente, 17 fra Oslo

Virkningen av kokain, som av andre narkotiske stoffer, avhenger av mengden, tidligere erfaringer med stoffet, forholdene som stoffet tas under og måten stoffet blir tatt på. Kokainrusen er intens, men kortvarig, vanligvis 15–60 minutter. Kokain er et av de sterkest avhengighetsskapende stoffene vi kjenner. Det utvikles i liten grad toleranse (til forskjell fra bruk av opioider) slik at økning av dose ikke er nødvendig for å gi samme virkning. Hos mennesker er faren for tilvenning størst ved sprøytebruk og ved røyking av crack og fribasekokain. Avhengighet kan utvikles raskt, og brukeren selv undervurderer nesten alltid risikoen for stoffavhengighet. For å dempe de negative virkningene av kokainet er det vanlig å avreagere med alkohol, opioider eller beroligende medikamenter. Det er derfor stor fare for å starte et blandingsmisbruk som igjen kan føre til avhengighet også av andre rusmidler. Når det gjelder personer med diagnosen adhd, er det amfetaminliknende medikament som f.eks.Ritalin som har vært mest vanlig. Teoretisk kan kokain i små mengder kan virke på samme som amfetamin eller amfetaminliknende stoffer mot adhd , men på grunn av bl.a.kort halveringstid (omsetning i hjernen) vil det ikke fungere. Så i motsetning til Adhd-medisiner som virker i hjernen over lang tid, er kokainens virkning kort.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.