Hvordan forklare at han har et alkoholproblem?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Jeg lurer på hvordan jeg kan forklare min samboer at han må gjør noe med sitt alkoholinntak. Han har vært og fått behandling for sitt alkoholproblem fra før. Det hjalp vel i ca 1 år, så var det tilbake til alkoholen. Men hvordan få han til og forstå at han må gjør noe med sitt problem, uten at han skal føle at jeg "angriper" han??  Kvinne , 34 .

Det er ikke lett å forklare/fortelle en person at han har et problem, hvis han ikke er enig i det selv. Det er, som du sier, lett at den det gjelder føler seg "angrepet." Det som imidlertid kan være en god strategi er å snakke ut i fra deg selv: hvordan du opplever ham og hans alkoholbruk,- hva er det med hans atferd som du reagerer på og hva gjør det med deres forhold? Dersom du fortelle ham om dine opplevelser/følelser, vær så konkret som du kan. Henvis til konkrete episoder eller utsagn hvor hans atferd har vært uakseptabel for deg. Det er viktig at han skjønner at dette tærer på deres forhold. Og det er viktig å formidle dette på en måte som gjør at han ikke får ?hetta.? Det er lett for ham å føle at han har hele skylda, det er lett å skamme seg osv. Si til ham at dette er vanskelig for deg og at du skjønner det er vanskelig for ham. I utgangspunktet: ikke konfronter eller ?true? ham med ting. Fortell ham hvordan du opplever situasjonen, hva dine erfaringer og observasjoner er. Selv om han ikke åpner seg og vil snakke, er det viktig at han opplever at du ikke er ute etter å ?ta ham,? men at du ønsker dialog. Det kunne vært en begynnelse om han hadde vært villig til å stille seg selv spørsmålene: ?hva slags forhold ønsker jeg å ha til alkohol??, ?hvor mye/ofte ønsker jeg å drikke?? , ?hvordan skal jeg skaffe meg en oversikt over mitt forbruk? (dagbok/logg).? Dette kan være spørsmål du kan legge frem for ham. Da trenger man ikke konfrontere, men bare spørre forsiktig om dette er noe han kunne være villig til å snakke om. Førsøk også å si noe om hvordan du ønsker å ha det. Snakk med ham om hva slags forventninger du har til forholdet. Det er vanligvis lettere å snakke om dette hvis du sier noe om hvordan du vil ha det, og ikke bare om hvordan han skal være. Det er viktig å være tydelig overfor ham om hva dine forventninger er, og hvor dine grenser går. Husk også at tilbakefall ikke er unormalt for folk med rusproblemer. Det er mange som opplever dette. Det som er viktig er at den det gjelder forsøker å jobbe med dette for å forhindre flere tilbakefall.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.