Er det riktig å fortelle barna at bestemor er alkoholiker?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Jeg er en jente på 35 år som er gift og har to barn. Har vokst opp med en alkoholisert mor og helvete som det fører med seg. min far har hele tiden vært til stede for oss barna, men klandrer han for at han aldri tok oss med og dro fra henne. Nå er hun bedre, men langt fra frisk. Min barndom har satt sine spor på meg og det påvirker hverdagen min i ganske stor grad. paranoid, lei meg og redd for å miste kontroll. Noen ganger stusser barna over at jeg kan være så opptatt av kontroll ( de er 12 og 14 år). Jeg har aldri fortalt om min barndom til noen, selv om jeg vet at mange visste pga snakk. Føler nå et behov for å fortelle det til barna mine som en "unnskyldning" til min oppførsel. Er det riktig å fortelle dem at bestemor er alkoholiker? Jeg er så usikker på hva jeg skal gjøre, vi er ærlige mot hverandre hele tiden, og føler derfor at jeg bærer på en løgn. 
Kvinne, 35 fra Østfold

Forholdet du har til dine barn er bygget på åpenhet og ærlighet, og det bør det også være når det gjelder alkoholbruken til din mor. Det er ikke sikkert at det lureste er å fortelle dem at din mor er alkoholiker. Det kan hende at det er lurt å snakke med dem om dette i konkrete situasjoner, f.eks. når de stusser på at du er opptatt av kontroll. Da kan du f.eks. si at dette har sammenheng med dine egne erfaringer, som blant annet er preget at at din mor drakk en del. Og så kan man si noe om hvordan dette har påvirket deg i ettertiden. Her er det viktig å ha tung rett i munnen, så barna får et mest mulig realistisk bilde av farene/problemene alkohol kan føre med seg. Det er f.eks. ikke alltid lurt at barne får skremselspropaganda når det gjelder alkohol. Det er også viktig å være tydelig på at dette ikke er farlig for dem, at du ikke er alkoholiker fordi din mor var det, at ikke alle som drikker er alkoholikere osv.

Det er også viktig for deg at du ikke tenker at trenger å "unnskylde" din oppførsel overfor barna, hvis du føler det på den måten. Én ting er i alle fall helt sikkert: det er ikke er din skyld at din mor drakk. Derfor er det ikke en unnskyldning barna trenger. Man kan kanskje se på det som en måte å bli bedre kjent med hverandre på. Barna dine vil få en dypere forståelse for deg som person, og lettere forstå deg.

Det kan videre være nyttig for deg (og din mann) å lese noe om hvordan man snakker med barn og ungdom om rusmidler generelt. Her har vi lagt en link til en nettside som tar for seg dette. Den heter https://www.rusprat.no. Håper du/dere får noe igjen for å lese på den siden. Håper også du/dere ringer oss hvis du/dere ønsker en prat over telefonen. Man er selvsagt anonym på telefonene også. (Nummeret er 08588, vi er åpne alle dager 11-19)

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.