Hvordan sørger produsentene av rus for at det blir solgt? 
Kvinne, 17 fra Vestfold

Det er litt usikkert om du her mener legale eller illegale rusmidler. Av legale rusmidler har vi egentlig bare alkohol. Alkohol produseres verden over og selges fra produsenten til ulike utsalg — f.eks. butikker (øl) og Vinmonopolet (vin og brennevin).

Når det gjelder illegale rusmidler er det litt annerledes. Disse produseres også verden over, både i utlandet i Norge. I Norge er marihuana det illegale rusmiddelet som det lages mest av. Dette dyrkes da ulovlig i private hjem, og blir solgt via produsentenes kontaktnett, såkalte "langere."

Den aller største andelen av illegale rusmidler produseres i utlandet. Dette betyr at man tilvirker stoffene ferdig eller halvferdig, og smugler det ut i verden for salg og ferdigstillelse. Folk som produserer illegale stoffer er ofte organisert i kriminelle nettverk som har kontaktpersoner i de landene hvor stoffet skal selges. Det er gjennom disse nettverkene de sørger for at rusmidlene blir solgt. 

Legg igjen en kommentar