Oppfølging av ungdommer på Ritalin-behandling

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei !
Jeg lurer på hvor streng oppfølging ungdommer med Ritalin-behandling har? Jeg har en sønn som er venn med en gutt som bruker Ritalin, og er bekymret for om han kan forsyne han også uten at det blir oppdaget?
Kvinne, 39 fra Nord-Trøndelag

Selv om Ritalin er et A-preparat – og således klassifisert som narkotika – er det ikke like strenge retningslinjer på dette som på f.eks. Metadon eller Subutex (til behandling av opiatavhengighet). I de tilfeller ungdom medisineres med Ritalin, skriver legen ut for en viss periode, f.eks. 1-2 måneder. Fordi medisinene er såpass "svake" skriver man ut for lenger perioder av gangen, og det er ikke noe spesielt regime for administrasjon. Den daglige administrsjonen av disse pillene er det vanligvis flere som står for. Det er gjerne slik at ungdommene får en pille av mor/far på morgenen og en eller flere gjennom skolen på dagtid.

For folk uten ADHD er det ikke farlig å få i seg noe Ritalin, f.eks 1-3 piller – og dette ville ikke gi noen ruseffekt. Hvis man skal ruse seg på Ritalin trengs det mye større mengder, gjerne et helt brett. Hvis den gutten du snakker om skulle gitt ut/solgt så store mengder ville han uten tvil bli oppdaget. Videre er det slik at legene som skriver ut sentralstimulerende medisiner (f.eks Ritalin) gjør dette på lisens. Det betyr at det er helt spesielle retningslinjer de må følge, og det betyr at hvis de overskrider disse retningslinjene kan de miste retten til å skrive ut.

Hvis du er bekymret foreslår vi at du kontakter kontaktlæreren til denne gutten og uttrykker din bekymring. Kontaktlæreren kan da ta dette videre i helse/PP-tjenesten i skolen. Men det er greit å være klar over at dette er taushetsbelagte temaer, så man kan ikke forvente å få høre alle opplysninger i saken.

Har du flere spørsmål kan du ha nytte av å snakke med ADHD-foreningen i Norge eller med Nasjonalt Kompetansesenter for ADHD.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.